Sport

2022, anul renașterii sportului românesc! Speranțe tot mai mari pentru Olimpiada de la Paris

Cu doi ani înainte de Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, România dă semne de revenire în elita sportului mondial. Rezultatele din 2022 sunt dătătoare de speranțe.
31.12.2022 | 22:10
2022 anul renasterii sportului romanesc Sperante tot mai mari pentru Olimpiada de la Paris
Anul 2022 a fost unul al renașterii sportului românesc. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

2022 s-a terminat cu un Campionat Mondial la care România nu a fost calificată, situație cu care suntem doar parțial obișnuiți. Nu mergeam nici înainte la Mondial, dar priveam de acasă vara, nu iarna. Fotbalul românesc continuă să se zbată în întuneric, calificarea CFR Cluj în primăvara Conference League fiind poate singura consolare.

2022 anul renașterii sportului românesc! Startul a fost dat în apă de David Popovici

Dar pentru sportul românesc, 2022 a fost un an chiar bun, care dă speranțe pentru Paris 2024 și ceva mai multe medalii olimpice. Am putea spune că renașterea sportului românesc a venit din apă, dacă ținem cont de performanțele lui David Popovici, dar și cele la fel de strălucitoare din canotaj, canoe și sărituri. Totuși, ne putem lăuda cu medalii și pe uscat. Bianca Ghelber a reușit o performanță uluitoare la atletism, iar tenisul de masă rămâne un sport în care România ține steagul sus în lupta contra Asiei.

ADVERTISEMENT

2022 a fost un an fabulos pentru David Popovici, în care „Rechinul” și-a demonstrat supremația în probele de 100 de metri și 200 de metri liber. A câștigat medalii de aur în cele două probe atât la Europene, cât și la Mondiale. La acestea s-au adăugat alte 9 medalii obținute la competițiile de juniori, dintre care șapte de aur. Plus medalia de argint cucerită în proba de 200 de metri liber la Mondialele de Natație în bazin scurt de la Melbourne.

A fost un an în care David Popovici a jonglat cu recordurile. Cel mai spectaculos dintre ele a fost recordul mondial de seniori în proba regină, de 100 de metri. A fost stabilit la Roma, în luna august, unde „Rechinul” s-a impus și în proba de 200 de metri, cu al treilea cel mai bun timp din istorie.

ADVERTISEMENT

Asta după ce în luna iunie, David Popovici devenea doar al doilea înotător din istorie, după Jim Montgomery în 1973, care reușea să ia aur mondial în probele de 100 și 200 de metri. Astfel, David Popovici se anunță cea mai mare speranță a României la medalii pentru Jocurile Olimpice de la Paris, în 2024.

  • 46 de secunde și 86 de sutimi este timpul cu care David Popovici a stabilit un nou record mondial în proba de 100 de metri liber la Campionatele Europene de Natație de la Roma
ADVERTISEMENT

Medalii pe bandă rulantă la cantotaj şi kaiac-canoe

Simona Radiș și Ancuța Bodnar au adus singura medalie de aur a României la Jocurile Olimpice de Vară din 2020, ediție care a fost organizată în 2021 din cauza pandemiei de coronavirus. La Tokyo, cele două s-au impus de o manieră entuziasmantă și au stabilit și un nou record olimpic. Iar performanțele lor au continuat și în 2022, dovadă că au fost desemnate „echipajul feminin al anului” la World Rowing Awards, la începutul lunii decembrie.

Ancuța Bodnar a devenit campioană mondială chiar în ziua în care împlinea 24 de ani, la Racice, în Cehia. În vreme ce Simona Radiș a reușit performanța uluitoare de a câștiga două medalii de aur în doar o oră, la aceeași competiție. Întâi alături de Ancuța Bodnar, în proba de dublu vâsle, apoi alături de echipajul 8+1. Fără rivale în acest moment la dublu vâsle, Simona Radiș și Ancuța Bodnar au obținut medalie de aur și la Campionatul European care a avut loc în luna iunie, la München. Cu mai bine de șapte secunde în fața sportivelor clasate pe locul 2.

ADVERTISEMENT

Canotajul românesc este pe val și datorită altor sportivi de excepție. Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan nu au cum să lipsească de pe această listă. Tot la Racice, la Mondial, unde au reușit să câștige medalia de aur. Cei doi au fost medaliați cu aur și la Europenele de la München. Marius Cozmiuc este și vicecampion olimpic, alături de Ciprian Tudosă, medalie câștigată la Tokyo. Ionela Cozmiuc, soția lui Marius, este și ea campioană mondială, după ce a luat aurul la Racice în proba de simplu feminin vâsle, la 2.000 de metri. Și ea domină clar această probă, în care s-a mai impus la Mondiale în 2017 și 2018.

În fine, parcursul fabulos al României de la Racice a fost completat de echipajul 8+1 feminin. Cel din care făcea parte și Simona Radiș, la doar câteva ore după ce stelista se impunea în proba de dublu vâsle. Ea a intrat în ultima clipă în locul Denisei Tîlvescu. Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș și Ioana Vrînceanu sunt celelalte componente ale echipajului prin care România și-a adjudecat aurul în proba de 8+1. Astfel, canotajul se va alătura lui David Popovici pentru a scoate din apă cât mai multe medalii olimpice la Paris.

Cătălin Chirilă este un alt sportiv de elită al României, așteptat să strălucească pe Sena, în 2024. Acesta este regele probei de 1.000 de metri la kaiac-canoe. În luna august devenea primul român campion mondial în această probă de la Aurel Macarencu, în 1986. Performanța colosală afost obținută la Dartmouth, în Canada. De asemenea, Cătălin Chirila bifa și o medalie de argint, în proba de 500 de metri. Tot în luna august, Chirilă devenea și campion european în proba de 1.000 de metri, la Munchen. Și bifa o nouă medalie, bronzul, și în proba de 500 de metri. Sportivul de doar 24 de ani, originar din Tulcea, este și el o mare speranță a României pentru un aur olimpic la Jocurile Olimpice de la Paris.

  • 36 de ani trecuseră de la ultima medalie de aur la Campionatelele Mondiale obținută de România în proba de canoe simplu 1000 de metri. Precedentul titlu mondial fusese cucerit de Aurel Macarencu în 1986

Constantin Popovici și Cătălin Preda, alte nume mari ale natației din România

David Popovici nu este singurul mare campion al natației românești. Constantin Popovici și Cătălin Preda sunt buni prieteni, dar și rivali în proba de sărituri de la mare înălțime (27 de metri). Această probă a făcut parte pentru prima dată din cadrul programului de la Campionatul European de Natație care a avut loc în acest an, la Roma. Iar Constantin Popovici a luat medalia de aur, în vreme ce Cătălin Preda a ocupat a doua treaptă a podiumului.

Pe aceleași trepte ale podiumului au terminat cei doi în etapa de la Mostar, Bosnia și Herțegovina, din spectaculoasă serie mondială RedBull Cliff Diving. Constantin Popovici s-a impus, de asemenea, la Copenhaga, în vreme ce Cătălin Preda reușise să se impună la Paris. Și așteptăm de la cei doi să facă specacol și în 2024, la Paris, la Jocurile Olimpice.

Medalii și pe „uscat” pentru România. S-au remarcat Bianca Ghelber și Bernadette Szocs

Super performanțele din sportul românesc s-au realizat și pe uscat, nu doar în apă. Iar Bianca Ghelber a reușit o adevărată minune. A adus, după o pauză de 20 de ani, medalia de aur la Campionatele Europene pentru atletismul românesc. În 2002, Ionela Tîrlea câștigase, tot la München, la fel ca Bianca Ghelber, o medalie de aur, dar la 400 de metri garduri. Ulterior, în 2010, Marian Oprea și Nicoleta Grasu aduceau ultimele medalii românești la europenele de atletism, ambele de bronz. Bianca Ghelber s-a impus la aruncarea ciocanului, după ce ultima ei încercare a măsurat 72,72 metri. Ghelber terminase pe locul 6 al probei la Jocurile Olimpice de la Tokyo și, deși a ajuns la 32 de ani, se anunță o speranță importantă a României la medalie în 2024, la Paris.

2022 a fost și un an în care România și-a reconfirmat statutul de forță în tenisul de masă. Asta deși nu a apelat la naturalizarea sportivelor din Asia, așa cum au făcut alte țări europene. München este un oraș care a adus multe medalii pentru sportul românesc în 2022, iar pe lista este și Bernadette Szocs. Aceasta a câștigat aurul continental în proba de dublu feminin, alături de Sofia Polcanova (Austria). Este cea mai tânără câștigătoare din istoria Europenelor. De asemenea, „Bernie” a luat și medalia de argint la München, în proba de dublu mixt, alături de Ovidiu Ionescu.

Final de an cu aur şi argint la CM de haltere

La mijlocul lunii decembrie, Loredana Toma a cucerit două medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere de la Bogota. Sportiva legitimată la CS Botoşani s-a impus în cadrul categoriei 71 kg la stilul smuls şi la total. A treia încercare de la stilul smuls i-a adus şi recordul mondial, după ce a ridicat 119 kg. La stilul aruncat, Loredana Toma s-a oprit la 137 kg, după ce a ratat a treia încercare, pentru 140 kg, şi s-a clasat pe locul 4.

Cu toate acestea, halterofila de 27 de ani s-a clasat pe locul 1 la total, cu 256 kg. Pe lângă acest succes, România a mai obţinut o medalie de argint, la Bogota, prin Mihaela Cambei, care, la 20 de ani, se anunţă ca încă o speranţă pentru Jocurile Olimpice de la Paris. La categoria 49 kg, Cambei a obţinut argintul la stilul smuls, unde a ridicat 90 kg.

19 medalii pentru România la FOTE. Amalia Puflea și Sabrina Voinea strălucesc pentru viitorul gimnasticii

München a fost oraș de aur pentru România și la nivel de juniori. Gimnastica românească a strălucit din nou în 2022 și a arătat că are și viitor, nu doar un trecut glorios. Sabrina Voinea și Amalia Puflea au câștigat câte o medalie de aur și una de bronz de fiecare la Campionatele Europene de gimnastică artistică pentru junioare. Sabrina Voinea a reușit să câștige aurul la sărituri, în vreme ce Amalia Puflea reușea să se impună la sol. Aparat la care Sabrina termina pe locul 3 și obținea bronzul. Amalia a bifat și ea o medalie de bronz în competiție, în finala de la bârnă. Amalia Puflea și Sabrina Voinea, ambele în vârstă de 15 ani, vor putea aduce multe medalii în următorii ani pentru România.

O altă dovadă că sportul românesc are viitor strălucit a venit la FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European) 2022. La competiția din Slovacia, România a luat primul loc prin echipa feminină de gimnastică, formată din Amalia Puflea, Amalia Ghigoarță și Sabrina Voinea. Iar Amalia Puflea a mai bifat alte două medalii de aur, la sol și la bârnă. Mihai Damian Motorca a adus singura medalie de aur la atletism, unde s-a impus la aruncarea discului.

De asemenea, o altă medalie de aur a fost adusă de Alexandru Petre, la judo – categoria 100 de kilograme. Per total, au fost nu mai puțin de 19 medalii obținute de România la FOTE 2022, o promisiune pentru Jocurile Olimpice din 2024, dar și alte competiții care se vor disputa în următorii ani.

2022, an de vis pentru șahul românesc. Nume mari la Superbet Chess Classic, medalie europeană pentru CSU ASE Superbet și un campion mondial de juniori

2022 a fost un an de vis și pentru șahul din România. Atât ca expunere, cât și la nivel de performanțe. Circuitul Grand Chess Tour, proiectul legendarului Garry Kasparov, a ajuns în România și în 2022, cu Superbet Chess Classic. O competiție la care au participat 10 dintre cei mai valoroși jucători din lume, printre care și Bogdan Deac. Dar și un alt jucător care între timp a schimbat federația și reprezintă România, Richard Rapport.

De asemenea, în luna noiembrie, la Mamaia au fost organizate Campionatele Mondiale de Juniori U14, U16 și U18. Tot în 2022, Andrei Negrean a devenit campion mondial de blitz și vicecampion mondial de șah rapid la categoria U10.

Lucrurile merg excelent și la seniori. Bogdan Deac a trecut în grupul select al jucătorilor cu ELO FIDE peste 2.700, iar CSU ASE Superbet a obținut o medalie de argint la Campionatul European al Cluburilor la Șah. La masculin, cu o distribuție stelară din care au făcut parte legendarul Viswanathan Anand și noua senzație a șahului mondial Dommaraju Gukesh, CSU ASE Superbet a terminat pe locul 6.

  • 19 medalii a obținut România la FOTE 2022
  • 14 medalii a câștigat David Popovici în 2022
ADVERTISEMENT
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie...
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală : „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”
Cine este generalul din Academia Română, prezent alături de Călin Georgescu la lansarea...
Cine este generalul din Academia Română, prezent alături de Călin Georgescu la lansarea mișcării Pământul Strămoșesc. Cum a devenit multi-milionar în euro
Ce riscă Alex Dobrescu, după ce a lăsat-o însărcinată pe Cristina Cioran, deși...
Ce riscă Alex Dobrescu, după ce a lăsat-o însărcinată pe Cristina Cioran, deși avea ordin de protecție. Un avocat tranșează situația: „E și culpa ei”
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de...
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de a fi evacuați în Rusia
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
La zece ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, Dana Nicolaescu a fost...
La zece ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, Dana Nicolaescu a fost surprinsă la vila de lux primită moștenire, însă nu singură, ci alături de actualul soț. Imaginile au stârnit multe reacții, unii au fost surprinși să vadă cine e bărbatul
Chef Florin Dumitrescu, după finala MasterChef 2024: “Mă retrag la mine în peșteră,...
Chef Florin Dumitrescu, după finala MasterChef 2024: “Mă retrag la mine în peșteră, pun piatra la intrare”. Ce spune vedeta despre întoarcerea la Pro TV. Exclusiv
Ralflo şi Aura B. au nevoie de spitalizare după lupta din cuşca RXF....
Ralflo şi Aura B. au nevoie de spitalizare după lupta din cuşca RXF. Ce spun cei doi artişti despre meciul pe care l-au pierdut
“El e singurul lider politic la vârf care va mai fi prezent în...
“El e singurul lider politic la vârf care va mai fi prezent în structurile viitoare”. Verdictul dat de un avocat și de un antropolog
Cum a ajuns complicele lui Horațiu Potra să fie spaima Poliției. De câte...
Cum a ajuns complicele lui Horațiu Potra să fie spaima Poliției. De câte ori a avut probleme cu legea în ultimul an
Iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, a cedat: Va fi un șoc groaznic
Iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, a cedat: Va fi un șoc groaznic
BREAKING NEWS. Verdictul oficial se află în câteva ore
BREAKING NEWS. Verdictul oficial se află în câteva ore
Lângă ce oraș românesc deschide o fabrică cel mai mare producător de mașini...
Lângă ce oraș românesc deschide o fabrică cel mai mare producător de mașini electrice din lume
RĂSTURNARE privind VIITORUL GUVERN! S-a AFLAT de ABIA ACUM!
RĂSTURNARE privind VIITORUL GUVERN! S-a AFLAT de ABIA ACUM!
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din...
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din relația lor
Un orădean a obținut peste 30.000 de euro daune de la Wizz Air,...
Un orădean a obținut peste 30.000 de euro daune de la Wizz Air, după ce compania a anulat o cursă de la Madrid: „Dacă nu plătesc, putem sechestra un avion la sol”
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O...
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O să-ți iasă un preparat adorat de toată lumea