Sport

Colonelul Ștefan Bichir, comandantul clubului Armatei, face marele anunț: „Da, e posibil să avem un duel CSA Steaua- FCSB în Liga 1!” Interviu Exclusiv

Comandantul CSA Steaua, Ștefan Bichir, a acordat un interviu in extenso site-ului Fanatik și le dă vești optimiste fanilor roș-albaștri. De cine depinde promovarea în Liga 1 și câți bani a cheltuit echipa de fotbal.
06.04.2022 | 19:55
Colonelul Stefan Bichir comandantul clubului Armatei face marele anunt Da e posibil sa avem un duel CSA Steaua FCSB in Liga 1 Interviu Exclusiv
Colonelul Ștefan Bichir, comandantul clubului Armatei, face marele anunț: „Da, e posibil să avem un duel CSA Steaua- FCSB în Liga 1!" Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Colonelul Răzvan Ștefan Bichir a devenit comandantul CSA Steaua pe 31 martie 2021, înlocuindu-l pe colonelul Mădălin Hâncu. La un an de la numirea în această funcție, Bichir a acceptat un dialog cu FANATIK despre realizările și nerealizările sale în fruntea clubului Armatei. Bichir a răspuns la toate întrebările pregătite, de la nebuloasa ce încă planează pentru unii în privința dreptului de promovare al echipei de fotbal în Casa Pariurilor Liga 1, la rezultatele remarcabile ale altor secții, totul culminând cu medalia de aur a Simonei Radiș, sportiva clubului Steaua, la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Ștefan Bichir, comandantul CSA Steaua, interviu exclusiv pentru FANATIK: „Sportivii clubului Steaua au contribuit la toate cele 4 medialii olimpice obținute de România la Tokyo”

Domnule colonel Bichir, cum vă caracterizați mandatul acum, după primul an în funcția de comandant al CSA Steaua?

ADVERTISEMENT

– Toate eforturile noastre au fost concentrate pentru a menține stabilitatea la toate secțiile sportive, ținând cont de perioada grea pe care a traversat-o sportul, cât și toată societatea. Cu toate acestea, am accelerat investițiile în sectorul juvenil, pentru că orice club trebuie să aibă viitor, iar la Steaua chiar se pune mare accent pe copii și juniori. Din punct de vedere sportiv, sunt mulțumit că sportivii clubului Steaua București au contribuit la toate cele 4 medalii olimpice obținute de țara noastră la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Care ar fi cea mai mare realizare? Care ar fi cea mai mare dezamăgire?

– Fără îndoială sunt multe lucruri care pot fi menționate, dar din punctul meu de vedere cea mai mare realizare este faptul că am reușit să menținem activitatea la toate cele 34 de secții sportive. Dezamăgire? Fără niciun dubiu este situația echipei de fotbal, unde nu am reușit, încă, să găsim soluția juridică pentru a putea promova în Liga 1.

ADVERTISEMENT

„În acest moment, promovarea echipei de fotbal depinde de cei de la Ministerul Sportului. Suporterii trebuie să înțelegă că toți ne dorim performanța”

Cât de important e fotbalul în cadrul clubului, din punctul dumneavoastră de vedere?

– Fotbalul este la fel de important ca și celelalte sporturi, dar este clar că se bucură de cea mai mare popularitate în rândul fanilor și de aceea mass-media acordă un interes mai mare echipei noastre de fotbal.

Ce relație aveți cu suporterii din Peluza Sud, care sunt necondiționat alături de echipă?

– Pot să vă spun că avem o relație bună. Ei sunt foarte atașați de culorile clubului și își doresc foarte mult ca Steaua să revină pe prima scenă. Suporterii trebuie să înțeleagă că toți ne dorim același lucru, performanța.

ADVERTISEMENT

Unde s-au împotmolit diligențele pentru ca echipa de fotbal să obțină în acest sezon drept de promovare în Liga 1? Veți merge la TAS?

– În acest moment totul depinde de cei de la Ministerul Sportului. Noi am făcut toate demersurile pentru modificarea Legii Sportului și sperăm ca în cel mai scurt timp noua lege să intre în vigoare. Referitor la posibilitatea de a merge la TAS, vă spun că nu excludem nicio variantă, însă așteptăm să vedem pe ce poziție vom termina play-off-ul ligii secunde.

ADVERTISEMENT

„Facem totul ca Steaua să revină pe prima scenă a fotbalului românesc”

Cum vedeți rezolvarea acestei situații pentru sezonul următor?

– Avem mai multe direcții, dar trebuie să menționez că strategia pe care clubul Steaua București o va pune în practică este stabilită și aprobată de Ministerul Apărării Naționale.

Se va schimba structura juridică a clubului, cum cer regulamentele, sau mizați pe modificarea Legii Sportului?

– Mizăm pe orice soluție care să ne conducă la posibilitatea de a avea drept de promovare. Așa cum v-am spus și mai devreme, nu excludem nicio variantă. Facem totul ca Steaua să revină pe prima scenă a fotbalului românesc.

Ștefan Bichir: „Nu îl cunosc și nu am avut vreo discuție cu Gigi Becali”

Cum primiți criticile fanilor la adresa dvs. și a MApN, care acuză că nu se dorește „de sus” promovarea Stelei în Liga 1?

– Pot să vă răspund din punctul meu de vedere și al clubului pe care îl conduc. Sunt puțin afectat când văd nemulțumirile fanilor, pentru că atât eu, cât și tot personalul clubului facem toate eforturile pentru ca echipa de fotbal Steaua să obțină promovarea.

Îl cunoașteți pe Gigi Becali? Ați avut vreo discuție cu el?

– Nu îl cunosc și nu am avut vreo discuție cu Gigi Becali.

Cum vedeți această dispută permanentă între CSA Steaua și FCSB?

– Noi nu o vedem ca pe o dispută. Noi suntem Steaua București, o echipă care nu are nimic în comun cu FCSB. Din păcate, alții își doresc să mențină această dispută.

Va putea juca FCSB pe arena din Ghencea? „Doar în condițiile legii! Dar CSA are prioritate”

Credeți că va juca vreodată FCSB pe arena din Ghencea?

– Stadionul Steaua este în administrarea Ministerului Apărării Naționale și în folosința Clubului Sportiv al Armatei Steaua, administratorul având prioritate în folosirea acestuia de către echipele de fotbal și rugby ale clubului. Referitor la întrebarea dumneavostră, pot să vă spun că închirierea stadionului Steaua se poate face doar în condițiile legii.

Ați fost la vreun meci al echipei lui Gigi Becali, așa cum, spre exemplu, a fost domnul Talpan?

– Sincer nu-mi aduc aminte să fi fost la vreun meci al echipei lui Gigi Becali, deși nu mi se pare relevant acest amănunt. Ceea ce vă pot garanta este că, din momentul în care sunt comandantul clubului, am fost doar pe stadionul Steaua.

„Sunt comandantul clubului Steaua, nu sunt eu în măsură să răspund de mentenanța elicopterelor și tancurilor”

Recent, procesul privind marca a fost reîntors la Curtea de Apel. Cei de la FCSB spun că e posibil să nu mai puteți folosi numele Steaua, ci doar CSA. Care e opinia colonelului Bichir?

Nu comentez informațiile apărute în presă, atât timp cât este un proces pe rol, dar pot să vă spun că nu cred că se pune problema să nu putem folosi numele Steaua.

Au fost opinii dure care acuzau faptul că Armata, în plin război, dă bani la o echipă care nu are obiectiv în loc să-și repare elicopterele sau tancurile vechi. Cum receptați aceste acuze?

– Eu sunt comandantul clubului Steaua București, iar obiectivul meu este performanța. Obținerea celor mai bune rezultate este condiționată de asigurarea unui buget care să ofere sportivilor și antrenorilor cele mai bune condiții. Referitor la mentenanța elicopterelor și tancurilor, nu sunt eu în măsură să răspund.

De ce nu se umple niciodată stadionul Steaua? „Ne preocupăm de asta, dar nu sunt multe echipe care joacă cu stadionul plin”

Câți bani a consumat în actualul sezon echipa de fotbal? Câți bani au consumat celelalte secții ale clubului?

– Echipa de fotbal a avut alocat pentru sezonul actual un buget de 5,746 milioane lei (n.r. – circa 1,15 milioane de euro). Celelalte secții sportive, în anul 2021, au cheltuit 36,108 milioane lei (n.r. – circa 7,22 milioane de euro)

Cât de importantă este, pentru viitor, Academia pe care o construiți în Ghencea?

– Fără îndoială, Academia este proiectul numărul unu al clubului, și implicit al meu. De ce? Pentru că ne gândim la viitor și ne dorim să fim unul dintre cluburile care vor avea cât mai mulți jucători la echipa națională de fotbal a României.

De ce nu se umple niciodată stadionul la meciurile Stelei?

– Până în acest moment jocurile Stelei s-au disputat în condiții de pandemie, cu restricțiile de care nu mai este nevoie să amintesc. Pe de altă parte, nu cred că sunt multe echipe care joacă cu stadionul plin, cu atât mai mult în liga a 2-a. Pot să spun, că noi ne preocupăm de acest aspect și sunt sigur că jocurile bune ale echipei vor aduce din ce în ce mai multă lume pe stadion.

„George Ogăraru nu a fost detașat nicăieri, el lucrează la Academie, proiectul nostru numărul unu”

Cât este pierderea investiției în stadion în 2021? Ce trebuie făcut în continuare pentru a amortiza măcar cheltuielile?

– Consider că o investiție în sport nu este o pierdere. Stadionul Steaua atrage, a devenit locul unde echipa națională își desfășoară partidele, iar pe viitor intenționăm să organizăm și alte evenimente pentru a amortiza cheltuielile.

Au fost situații când Steaua a evitat să joace acasă în week-end pentru că nu erau suficienți oameni la organizare?

– Este cel mai mare fake news care a apărut în mass-media despre clubul nostru. Toate partidele echipei Steaua sunt programate de către Federația Română de Fotbal împreună cu deținătorii drepturilor TV, așa că nu știu cum am fi putut cere noi să nu jucăm în week-end. De altfel, majoritatea jocurilor în care sunt implicate echipele clubului au loc la sfârșitul săptămânii.

De ce a fost „detașat” George Ogăraru de la echipa de fotbal după promovarea în Liga a doua?

George Ogăraru nu a fost detașat nicăieri, el lucrează în continuare pentru clubul nostru. Așa cum v-am menționat anterior, academia este proiectul nostru numărul unu și am decis să ne folosim de experiența acumulată de George la alte academii.

„Vă pot asigura că domnul Talpan nu a primit vreo interdicție! Nu mai are timp pentru aparițiile în public”

Ce s-a întâmplat cu Florin Talpan de nu mai este așa prezent în spațiul public în ultimele luni? I s-a interzis să mai iasă în față?

– Nu s-a întâmplat absolut nimic. Domnul Talpan este implicat în foarte multe activități, reprezintă Steaua în instanță și nu mai are timp pentru aparițiile în public. Vă pot asigura că nu a primit nicio interdicție din partea clubului.

Spuneați anul trecut că spiritul Stelei este Marius Lăcătuș? De ce nu este și el în club?

– Marius Lăcătuș este alături de club necondiționat și este prezent la toate evenimentele, când timpul îi permite. Părerile și opiniile lui Marius sunt foarte importante pentru noi.

75 de ani de la înființarea CSA Steaua! „7 iunie e o zi specială pe care vrem să o marcăm cum se cuvine”

Ca om care a absolvit jurnalismul la un moment dat, cum ar suna titlul unui articol despre această dilemă, pentru mulți, CSA Steaua vs FCSB?

– Steaua este în Ghencea!

Credeți că vom avea vreodată acest duel, CSA Steaua – FCSB, în Liga 1?

– Da, cred că este posibil. Cum v-am mai spus, vom face totul ca Steaua să promoveze în Liga I.

Pe 7 iunie Clubul Sportiv al Armatei împlinește 75 de ani de la înființare. Pregătiți ceva special?

– Da, încercăm să oferim multe surprize fanilor. Este o zi specială pe care vrem să o marcăm cum se cuvine.

  • 1.150.000 de euro este suma pe care Armata a cheltuit-o cu echipa de fotbal în sezonul actual, conform declarațiilor Colonelului Ștefan Bichir
  • 21 aprilie 2017 este data la care a apărut în Monitorul Oficial decizia Clubului Sportiv al Armatei Steaua de înființare a unei echipe de fotbal la nivel de seniori începând cu sezonul competițional 2017/2018. Steaua a fost înscrisă în liga a patra în vara lui 2017

  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – FC Voluntari: 1,60 este cota pentru „FCSB deschide scorul”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT