Sport

Editorial Cornel Dinu. Mutu a trecut Rapid peste niște copii. FCSBecali și Craiova lui Reghe hăituiesc pe CFR, iar Dinamo… Lăsați pe Dinamo să se pregătească de baraj!

Cornel Dinu analizează etapa 5 din play-off și play-out. Adi Mutu, la a șasea victorie consecutivă cu Rapid. FCSB-ul lui Becali și Craiova lui Reghe hăituiesc pe CFR Cluj. Iar Dinamo se pregătește de baraj.
19.04.2022 | 08:39
Editorial Cornel Dinu Mutu a trecut Rapid peste niste copii FCSBecali si Craiova lui Reghe haituiesc pe CFR iar Dinamo Lasati pe Dinamo sa se pregateasca de baraj
Cornel Dinu analizează etapa 5 din play-off și play-out. Adi Mutu, la a șasea victorie consecutivă cu Rapid. FCSB-ul lui Becali și Craiova lui Reghe hăituiesc pe CFR Cluj. Iar Dinamo se pregătește de baraj. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

E veselie mare în conducerea fotbalului românesc. Alegerile FRF s-au desfășurat conform planului, echipele mari se bat la cupele europene, naționala s-o lăsăm să se pregătească pentru turneul mondial de Moș Nicolae, clasamentul primei ligi e unic în lume…

Editorial Cornel Dinu. Mutu a trecut Rapid peste niște copii, FCSBecali și Craiova lui Reghe hăituiesc pe CFR, iar Dinamo… Lăsați pe Dinamo să se pregătească de baraj!

Statistic vorbesc de unicitatea clasamentului nostru de primă ligă… Păi unde se mai văd pe mapamondul fotbalistic echipe depunctate în așa hal încât să ajungă la -25 de puncte?! O fi conform regulamentelor, dar cum s-a ajuns aici nu interesează pe nimeni din conducerea fotbalului. Ne-am ales, ura și la casierie! Restul? Harcea parcea!

ADVERTISEMENT

Ca și Chindia mea, care a deschis vineri priveghiul etapei a cincea din găselnița asta originală de play-off și play-out cu înjumătățirea punctelor… luăm în țărișoară numai ce-i mai rău în lume…

Cu Botșenii, la Ploiasca, exilată de vreo doi ani, de când se tot modernizează stadionul din Târgoviște de parcă va fi o combinație unică de „Santiago Bernabeu” cu „Camp Nou” altoit cu ceva „Maracană”, Chindia a deschis scorul.

ADVERTISEMENT

A marcat Nasser Chamed, adus cu certe mișmașuri impresariale din cei aproape un milion de băștinași ai Insulelor Comore. Ce-i drept de prin Groenlanda sau Antarctica nu ne-am pricopsit până acum cu fotbaliatori. Timpul nu-i pierdut, dar, probabil că eschimoșii nordului preferă să jongleze mingea ca la circ, cu focile, morsele și urșii polari decât să vină în Grădina Domnului.

Au dominat pontatorii din teren ai lui Emil Săndoi, dar, până la sfârșit, mai buni, și individual, și ca trupă, moldovenii Croitorașului au întors rezultatul și au câștigat.

ADVERTISEMENT

La golul egalării a dormit Pițian. Adus și el de propagandistul FRF Ghergu cu mari sacrificii din buzunarul… Primăriei Târgoviște! Ca și pe fostul „botoșănean” Richard Sila. Prenume de rege nefericit al Angliei al unui nefericit francez practicant al fotbalului, care a tras de două ori, punând în pericol… clădirile fostei fabrici „1 Mai” de dincolo de peluza ploieșteană. Nu mai e nimic acolo, a avut grijă „democrația originală” să pustiască industria românească.

Editorial Cornel Dinu. Dusan Uhrin devine, etapă de etapă, din ce în ce mai… junior! Să nu uităm că Dinamo este la baraj doar datorită dezastrelor financiare de la Clinceni și Mediaș…

În noapte și la propriu, și la figurat, în satul Renaultului Mioveni, care sponsoriza federația „Nașului” Mircea Traian Sandu cu două milioane de dolari pe an când vicepreședinte era colegul meu de la liceul „Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște, Cornel Stroe… odihnește-l, Doamne…  că a modernizat și liceul nostru… alte vremuri, alți oameni…

ADVERTISEMENT

Deci, revenind în noaptea de vineri a Miovenilor, Dinamoul Dinamo a făcut-o mai de oaie, că tot vine Sfântul Paște, mai rău ca oricând. Aș zice că acești funcționari chinuiți de minge nu vor, dar mulți dintre ei sigur nu pot…

…Iar cei care pot câte ceva nu sunt interesați de soarta echipei, indolenți pe baza mioriticului „meciul trece, leafa merge, noi cu drag mințim”… în așteptarea finalului de sezon, după care vor pleca să-i păcălească pe alții…

Modești, dar muncitori, bine așezați și struniți de pe margine de truditorul de-o viață fotbalistică Alexandru Pelici, „sătenii” localnici, cu un singur străin în distribuție, brazilianul Garutti, au vânturat haosul dintr-o haită de cotârle derutate total de o așezarea de ne-nțeles.

De ce folosește juniorul Uhrin jucătorii alandala? Îl distruge pe Moura pe stânga, îl forțează pe Giafer în tușă când el nici pe postul lui central nu poate, îl zăpăcește pe și așa zăpăcitul de soartă și cartonașe Filip Steliano împins prea sus, Grădinaru în loc să dea gol face pe fundașul… Numai el, Uhrin, știe ce antrenează, ce inovează, ce pregătește pentru un baraj care, cu oricare dintre Hermannstadt sau U Cluj va fi infernal pentru Dinamo.

Editorial Cornel Dinu. Doctorul legist din Cluj n-a găsit tratament pentru Dinamo, stă doar să constate „decesul”

Mioveniul a scos la vedere haosul conducerii cu Doctorul legist din Cluj, dătător și de certificate că respiri sau nu, tartor ca director tehnic, aducător de doar încălțați cu ghete cu crampoane, și alea invers, și al încurcatului acum în decizii ca măgarul în ceață Uhrin Dusan foarte junior.

Fosta mare echipă-emblemă a fotbalului nostru care se numește, încă, Dinamo a reușit două recorduri nefaste: a schimbat 6 antrenori într-un an în care a încercat ca pe pepeni vreo 53 de echipați la apelul de seară.

Culmea confuziei adunăturii din Groapă a fost în a doua repriză, când un out a fost executat de doi echipați la fel în același moment din două locuri diferite!!!

În rolul torționarului Eugen Țurcanu de la înfiorătoarea amintire a pușcăriei de reeducare comunistă de la Pitești, Steliarul Filip, care deposedează adversarul preponderent cu sapa faultului, trebuia iarăși să ia „roșu” dacă i se dădeau „galbenele” cuvenite după intrările din minutele 22 și 24.

Moura merita și el să fie eliminat după o intrare sălbatică, Irobiso a scăpat la o intrare cu talpa ca la el, în masacrele islamiste din Nigeria, dar a luat direct „roșu” la o fază în care se impunea doar „galben”, e drept, al doilea… Ce face Dinamo cu jucătorii ăștia la baraj? Unde fiecare amănunt contează, că sunt meciuri eliminatorii…

Editorial Cornel Dinu. Reghe a învins cu Universitatea Craiova în ultimele trei etape un rege, un bursuc și un locotenent. Cum ce locotenent? Al lui Becali!

Trecând mai sumar peste victoria in extremis a lui Sepsi cu din ce în ce mai „baba UTA”, (cum îi zicea nănașul Fănuș Neagu la șpriț vesel și rece… odihnește-l, Doamne…) echipa gheorgheană fiind exemplar susținută de un șef de galerie inedit, patronul Laszlo Dioszegi, precum Cristi Borcea pe vremuri…

…Și peste victoria cel puțin neașteptată a Argeșului în prelungirea Piperei numită Voluntari, ambele echipe părând că nu vor să supere pe nimeni în afară de una pe alta într-un play-out considerat un maxim de performanță…

…Ajungem la Ovidiu, unde Universitatea Craiova a „stins” Farul lui Gică Hagi cu scor de neprezentare, după ce a căpăcit și echipele de deasupra în etapele anterioare, 2-0 cu FCSB pe „Arena Națională” și 3-2 cu CFR Cluj în Bănie.

Presingul și decizia pe contraatac a oamenilor chiar jucători chiar antrenați de Laurențiu Reghecampf au făcut legea. Scoțând în evidență fragilitatea defensivei lui Gică Hagi. Ceea ce știam. Dar scoasă și mai mult la vedere de incursiunile nimicitoare ale celor patru atacanți al Craiovei încă din prima repriză.

Când, din patru combinații mai mult dintr-o atingere și percutare de veritabil comando trei au scris istoria meciului. Și scorul de forfait, 3-0. Dacă mai marcau și din cele cinci ocazii din repriza a doua – patru mari! – față de niciuna a „marinarilor” intrați la apă, Gică Hagi și-ar fi mușcat și dinții, nu numai buzele!

Și uite-așa Universitatea Craiova (10 victorii, „sparte” de o înfrângere neașteptată, la Voluntari, în ultimele 11 meciuri) a învins în ultimele trei întâlniri echipele care contează în play-off. Echipa antrenată de Reghecampf prezintă o mare omogenitate și forță de joc, în crescendo de la meci la meci. Spune mult acest adevăr și pentru viitoarele dispute la „vârf”, chiar la titlu, mai ales după victoria FCSBecaliului la CFR Cluj acasă, în vizuina „Bursucului” Dan Petrescu.

Editorial Cornel Dinu. Ce-ai avut, Adriene, cu copii ăia „gazați” de la Mediaș? Merită laude pentru chinul lor la fel ca Rapidul tău cu 6 victorii consecutive!

Era de așteptat ca Rapidul să treacă precum acceleratul prin „gara” părăsită a Mediașului. Reușind a șasea victorie consecutivă sub comanda lui Adrian Mutu. Record de continuitate a „succesurilor”, record de scor în ultimii ani, al echipei și al primei ligi…

…Reamintindu-ne, după căutări amănunțite, că ultima dată când s-a mai ajuns la un scor de maidan, cum se spune, a fost în aprilie 2014, când echipa Vasluiului, de la care alt Adrian, cel Porumboiu, se retrăsese cu un an înainte, antrenată de Liviu Ciobotariu, a dat de pământ cu coroana Coronei Brașov cu 8-1.

Atmosferă sud-americană pe noul stadion Giulești, antrenament reușit cu public, scheme exersate lejer, seriozitate în joc, dar ce-ați avut, Adriene, cu copii ăia „gazați” de la Mediaș? Ați vrut să le „sincronizați” golaverajul, -20, cu punctajul, -25? Păi e frumos?!

Copii ăia sâmbătă au jucat la juniori, apoi s-au urcat în autobuz și au venit 7 ore până la București ca să aibă cu cine să se prezinte echipa „mare” la meci. Și au dat tot ce pot ei să dea la nivelul lor. Merită laude la fel ca și tine, Adi, ca și Rapid pentru seria de 6 victorii consecutive.

Inadmisibil ce se întâmplă în urbea Mediașului în finalul acestui sezon cu echipa care a fost ținută până de curând de marile companii ale gazului, încă al nostru într-o minoritară proporție, ce-i drept, pe scutul bunăstării.

Un club de tradiție este distrus de conflicte interne meschine dintr-un oraș care are potența să susțină o echipă în prima ligă, dar nu mai vor mușchii unor oficiali locali obtuzi și interesați numai de câștigul lor. Cât a fost de muls, s-a muls clubul, acum numai DNA poate descurca ițele atâtor interese locale oneroase. Care, repet, sacrifică un club de tradiție cu nesimțire și multă ticăloșie.

Explicația vine și dintr-o reflecție a istoricului Florin Constantiniu: „Pe român nu-l interesează situația generală. Dacă prin fin, naș, cumnat, amic, etc (ajunși fraudulos decizionali politic în ultimele trei decenii, îmi permit să adaug) și-a rezolvat păsul său, restul ducă-se pe pustii! Moștenirea seculară a lui hatâr, peșcheș, bacșiș a rămas atotputernică. Cum să îndrepți o țară când cetățenii ei se gândesc fiecare la sine și cei dragi sinelui, nicicum la binele comun?!”. Chiar așa e și va mai fi cât va fi lumea lume!.

ADVERTISEMENT