Mai sunt 3 zile și echipa națională a României debutează la EURO 2024, cu Ucraina, luni, 17 iunie, ora 16:00, pe pe Allianz Arena din München. Să nu uităm că reprezentativa României eliberate din Epoca de Aur a lui Nicolae Ceaușescu de lovitura de stat din decembrie 1989 debuta sub tricolorul cu gaură în locul stemei la un mare turneu final, Coppa del Mondo Italia ’90, sub conducerea tehnică a lui Emeric Ienei, care a dat un mesaj emoționant pentru România înainte de EURO 2024.
Venerabilul Emeric Ienei, ajuns la 87 de ani pe 22 martie, a avut în viața sa nu numai mari satisfacții pe gazon sau pe banca tehnică, dar și plăcerea unor șprițuri de poveste în compania unor figuri reprezentative ale teatrului și cinematografiei românești, Gheorghe Dinică, Dumitru Rucăreanu și Ion Besoiu fiind doar trei dintre acestea. FANATIK vă oferă aminitiri de poveste de la șprițurui de poveste cu cei trei corifei…
Gheorghe Dinică și Emeric Ienei sunt două nume „de aur” în panoplia cu trofee a patrimoniului cultural-sportiv al României. Primul, Dumnezeu să-l odihnească, actor exponențial, al doilea, antrenor exponențial. Primul, pe scenă și pe ecran, mare și mic, al doilea, pe terenul de fotbal și pe marginea lui, pe banca tehnică.
Într-o viață dedicată teatrului și filmului, cu roluri intratea în memoria colectivă ca adevărate momente de aur al culturii naționale, Gheorghe Dinică a „comis”, după propria sa declarație, făcută „de bunăvoie și nesilit de nimeni”, cum scrie la lege, tot ce e omeneşte de făcut într-o viaţă.
A fost „vagabondul vieții sale”, parabolizând titlul celebrului „șlagăr lăutăresc”, dacă acceptați definiția, căruia, cu neașteptat har, i-a dat nemurire prin timbrul vocii sale inconfundabile. „Sunt vagabondul vieții mele” la… șprițuri de poveste!
Printre altele… scuzați banalitatea acestei expresii atât de cuprinzătoare… a dat viață la peste 70 de personaje pe scenă și la peste 100 în filme, bijuterii interpretative, în special în roluri negative, motiv pentru care alt nume mare al teatrului și filmului, Horațiu Mălăele, l-a supranumit „Cel mai mare «rău» al cinematografiei românești”.
Emeric Ienei este antrenorul de numele căruia va rămâne legată cea mai mare performanță a fotbalului nostru, câștigarea Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în acel 7 mai 1986, la Sevilla, cu FC Barcelona, care va rămâne pentru totdeauna inscripționat cu litere de aur pe monumentul triumfurilor românești în sport.
În 2006 a apărut la Oradea cartea „A fi sau a nu fi antrenor”, continuată/completată în 2008 cu „Singur printre actori”, scrise de Mircea Bradu, dramaturg, jurnalist, director de teatru, plecat într-o lume mult mai bună la 86 de ani, în 22 iunie 2021, Dumnezeu să-l odihnească în pacea care atât de mult ne lipsește nouă pe Pământ…
…Dar norocos beneficiar a fost Mircea Bradu al amintirilor coautorului Emeric Ienei. În volumul lor „2 în 1” sunt povestite, printre driblinguri, pase, goluri și… ratări monumentale, c-așa-i în viață, şi câteva șprițuri de poveste petrecute de reputatul tehnician în compania marilor actori ai teatrului şi filmului românesc…
…În speța de față, dispăruții nemuritori Gigi Dinică, Titi Rucăreanu și Gimi Besoiu. Autori nu numai de roluri memorabile, dar, la fel de bine, cu talent și aplicație, autori de… șprițuri de poveste! Iată mai jos doar una dintre amintirile lui Emeric Ienei din cartea amintită…
„Venirea mea la Bucureşti a însemnat apropierea nemijlocită de marii actori ai teatrului românesc. Mai ales de cei de la Teatrul de Comedie. De multe ori mergeam de la meci direct la reprezentaţie. Dinică, marele meu prieten! Cât lucruri minunate am petrecut împreună! Premierele lui, meciurile mele decisive, dar şi şpriţurile de după.
După un campionat lung, mă întâlnesc cu el… «Hai la Melody!» zice… Gigi, când trăgea puţin, nu scotea un cuvânt. Pe la două noaptea intră Titi Rucăreanu, la patru spre dimineață Jimmy Besoiu… Dinică, mut…
Pe la cinci întreabă: «Ceasuri aveţi? Puneţi-le pe masă! Ceasurile rămân la mine! Mâine dimineaţă ne vedem la micul dejun la Sinaia, la Casino!». Unul n-a lipsit, chiar dacă nu mai aveau ceasuri. Gigi îşi spăla creierii de stres cel mai bine într-un concediu în vârful muntelui”