Sport

Analiza vocilor importante din fotbalul românesc înainte de tripla Islanda – Liechtenstein – Macedonia de Nord: „Nouă puncte ar fi o performanță formidabilă pentru Rădoi!” Exclusiv

FANATIK a discutat cu foști și actuali tricolori, antrenori și oameni de fotbal, care au analizat șansele de calificare la CM Qatar 2022 și selecția lui Mirel Rădoi pentru meciurile cu Islanda, Liechtenstein și Macedonia de Nord.
02.09.2021 | 10:24
Analiza vocilor importante din fotbalul romanesc inainte de tripla Islanda  Liechtenstein  Macedonia de Nord Noua puncte ar fi o performanta formidabila pentru Radoi Exclusiv
foști și actuali tricolori, antrenori și oameni de fotbal, care au analizat șansele României de calificarea la CM Qatar 2022. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Naționala lui Mirel Rădoi își joacă șansele de calificare la Campionatul Mondial în meciurile cu Islanda, Liechtenstein și Macedonia de Nord, iar selecția a stârnit ca deobicei multiple controverse.

Dacă actualii tricolori sunt optimiști înainte de aceste trei meciuri capitale, Dorinel Munteanu, Daniel Niculae și Florin Prunea pun presiune pe naționala României, care nu își mai permite pași greșiți.

ADVERTISEMENT

Nume importante din fotbalul românesc comentează pentru FANATIK șansele de calificare ale României la Mondiale înainte de tripla Islanda – Liechtenstein – Macedonia de Nord

Cosmin Moți, fostul fundaș central al lul Ludogorets și actual director tehnic la campioana Bulgariei a evoluat sub tricolor în 15 meciuri: „Le doresc multă baftă tricolorilor și sper că vom reuși să prindem locul doi. Nu știu dacă merita Dragoș Grigore să fie convocat, dar e un jucător de valoare și cu multă experiență. Mă bucur pentru Dorin Rotariu că a fost convocat. La club și-a făcut treaba foarte bine de fiecare dată când a intrat în teren și toată lumea e mulțumită de el. Sper să revină la națională și Claudiu Keșeru”.

Dănuț Lupu, fostul mijlocaș ofensiv al lui Dinamo și Rapid a jucat de asemenea 14 meciuri pentru echipa națională, însă nu este deloc optimist cu privire la șansele României de ajunge la Campionatul Mondial : „Nu știu ce ar mai fi de zis despre națională. Sper în continuare, dar nu cred că mai avem șanse de calificare. Sper să batem în Islanda”.

ADVERTISEMENT

Ionuț Rada, fost jucător la Craiova, Rapid, FCSB și CFR Cluj, vede meciul cu Islanda ca pe revanșă și consideră că fotbalul românesc suferă foarte mult la capitolul atacanți: „Am văzut că e o întreagă discuție pe seama convocărilor jucătorilor rapidiști care trebuiau chemați la națională. E alegerea lui Mirel Rădoi. Nu știu dacă Săpunaru se mai gândește la echipa națională, dar poate să mai joace până la 40 de ani! Nu avem atacanți în România! Sunt jucători care arată foarte bine și dacă vor continua așa vor fi convocați. Sper să ne luăm revanșa cu Islanda”.

Dumitru Dragomir: „Încearcă săracul toate variantele! Ar fi o performanță formidabilă pentru Rădoi să facă nouă puncte”

Dumitru Dragomir nu este deloc optimist înainte acestor trei meciuri și a fost surprins că selecționerul nu a chemat niciun jucător de la Rapid: „Mă așteptam ca Dragoș Grigore și Claudiu Belu să fie chemați de Rădoi. Dar văd că nu i-a chemat. Să vedem cum a fost selecția făcută. Încearcă și el săracul toate variantele. Ar fi o performanță formidabilă pentru Rădoi să facă nouă puncte”.

ADVERTISEMENT

Fostul mare atacant al echipei naționale, Ionel Ganea (19 goluri în 45 de meciuri) a fost și el surprins de atacanții convocați de selecționerul Mirel Rădoi: „Sincer m-a surprins și pe mine că Drăguș și cu Markovici sunt în lot. De restul ce să zic… Sper să fie o alegere bună și să obținem cât mai multe puncte. Sorescu merita pentru că are o formă destul de bună. Nu poate să joace singur la Dinamo meci de meci.

Eu ca spectator și fost internațional mi-aș dori ca România să obțină maximum de puncte. Părerea mea e că dacă ne dorim cu adevărat vom reuși să facem nouă puncte. Jucătorii trebuie să facă totul pe teren”.

ADVERTISEMENT

Am văzut acum că mai nou ai câteva meciuri bune la Liga 1, dai un gol și direct la echipa națională! Mie mi-au trebuit cinci ani în Liga 1 și în Bundesliga ca să ajung la națională! Și eram golgheterul României. Ce să mai spun… – Ionel Ganea

Paul Anton vrea să revină la echipa națională: „Sigur că mă mai gândesc!”

Într-un interviu pentru FANATIK, fostul jucător al lui Dinamo a declarat că se gândește în continuare la națională și vrea să mai joace cel puțin patru-cinci ani. Mijlocașul central de 30 de ani are 12 meciuri pentru România și a fost ultima oară convocat pe 15 octombrie 2019, când a jucat împotriva Norvegiei.

„Sigur că mă mai gândesc la echipa națională! Le doresc multă baftă și să sperăm până în ultima clipă că România poate ajunge din nou la un campion mondial. Nu consider că e un pas înapoi. Pașcanu a fost convocat de la Ponferradina și asta îmi dă și speranțe”.

Vasile Miriuță consideră că România ar trebui să urmeze modelul Ungariei: „Nu trebuie să ne mai uităm la fotbalul din Vest!”

Vasile Miuriță este impresionat de investițiile guvernului maghiar în fotbal și în general în sport și consideră că România ar trebui să urmeze exemplul vecinilor de la vest: „Eu am mai spus-o și o repet. Până când nu vom investi în fotbal nu vom mai avea echipă națională. Noi trebuie să luăm exemplul Ungariei, altfel ne vor lua-o toți în față. Noi trebuie să ne uităm acum la vecini, nu să ne mai uităm în Vest!”.

Jean Vlădoiu îi ia apărarea lui Mirel Rădoi și îl laudă pe Markovici: „Nu știu câți atacanți cu sânge rece avem precum copilul ăsta!”

Jean Vlădoiu sare în apărarea lui Mirel Rădoi și consideră staff-ul său a analizat foarte bine jucătorii care au fost convocați, însă în același timp a recunoscut că l-ar fi convocat pe Budescu: „Da, au apărut surprize. Dacă aș fi fost selecționer l-aș fi chemat pe Budescu. Mi se pare un jucător fabulos. Apar rar astfel de jucători. Selecționerul decide. Dacă nu l-a chemat înseamnă că nu e în cea mai bună formă. Eu cred că va fi chemat pe viitor”.

Fostul mare atacant cu 28 de meciuri la echipa națională încearcă să explice convocarea lui Markovici, despre care spune că are niște calități extrem de rare: „Rădoi probabil a gândit-o cu Markovici văzându-l la Craiova în atâtea meciuri. E un copil cu multe calități. Nu știu dacă îl poate ajuta foarte mult, dar e un atacant cu sânge rece. În afară de Alibec nu știu câți atacanți avem cu sânge rece cum are copilul ăsta! Încearcă să dea goluri și e mereu prezent în joc”.

„Charlie” s-a săturat de aceleași discuții legate de lista jucătorilor convocați și e convins că întotdeauna vor fi nemulțumiți: „Fiecare poate spune ce vrea de selecție. Nu poți să îi mulțumești pe toți ca selecționer. Trebuia să facă cineva și asta. Când nu îi convoacă și nu le dă o șansă de ce nu i-a chemat. Vor apărea totdeauna discuții, pentru că toate cluburile sunt interesate”.

Președintele lui FC Argeș spune că avem în continuare jucători de valoare și trebuie neapărat să câștigăm aceste trei meciuri: „Eu zic că e obligatoriu să facem nouă puncte și putem. Altfel ne va fi greu și șansele se diminuează. Trebuie să jucăm până la capăt. Avem în lot jucători care au jucat la cel mai bun nivel, au ani buni de națională. Ianis Hagi și Răzvan Marin deja au ajuns la maturitate. Chiricheș nu are rost să mai vorbim, iar Niță în poartă mi se pare fabulos și îl așteptam de mult timp. Și noi avem plus valoare, dar rezultatele sunt cele mai importante. Au nevoie de foarte multă încredere. Sorescu merită să fie la națională”.

Viitorul echipe naționale stă în investitițiile în jucătorii tineri. Nu există club care să nu aibă câțiva tineri de valoare, dar trebuie promovați. Echipa națională are de nevoie de ajutorul tuturor. Și noi la Pitești cred că avem în lot doi jucători care vor ajunge la națională: Istvan și Dumitru de la FCSB. Și eu îi văd pe Turda, Tofan pe viitor în lot. Dar nu poți să îi spui lui Rădoi să îl cheme, dar cred că ochii selecționerului se vor îndrepta și către Pitești și alte echipe din țară. Valoarea jucătorilor se ridică în primul rând prin meciurile de la loturile naționale. – Jean Vlădoiu

Gabi Mureșan e pesimist: „De câțiva ani ne tot chinuim! Până atunci o să ne bată toți pe unde ne prind!”

Gabi Mureșan (9 meciuri la națională) consideră că România trebuie să aibă jucători care să joace la echipe bune din Europa dacă vrem ca echipa națională să aibe din nou rezultate: „Nu trebuie să ne mulțumim când ajungem la Galatasaray, la Manchester, cum aveam odată echipa națională. De când s-a lăsat Generația de Aur în frunte cu Popescu și Hagi nu am mai avut națională! Aveam jucători la Real Madrid, Barcelona, Valencia, Galatasaray, acolo trebuie să tindem.

Cordea înseamnă că a jucat bine dacă a fost chemat la națională. Pentru Pănoiu, Păun, Rareș Ilie, Markovici, Tavi Popescu, nu trebuie să fie mulțumiți că au ajuns la cele mai bune echipe din campionatul nostru. Atunci o să avem și echipă națională. Dar mi se pare că de câțiva ani ne tot chinuim. Rămâne doar speranța. Că așa e românul. Tot sperăm și iar sperăm, dar concret mai nimic din păcate! Până atunci o să ne bată toți pe unde ne prind!”.

Fostul mijlocaș central consideră că selecția nu ar trebui pusă la îndoială, însă le transmite celor chemați că trebuie să demonstreze că merită să îmbrace tricoul echipei naționale: „Băieții trebuie să demonstreze că au meritat să fie convocați. Dacă joacă bine vor fi chemați în continuare. Dacă nu, stai acasă la club! Sunt optimist, dar aștept să văd aceste trei meciuri. Totuși nu văd un viitor. Avem nevoie de mult mai multe transferuri la echipe bune precum cel al lui Moruțan și să joace la echipele de club, nu să facă banca!”.

Noi tot sperăm de atăția ani și nimic. Speranța moare ultima! Chiar nu știu ce să zic de echipa națională. Mi-aș dori să facem nouă puncte și toți ne dorim și vrem să îi susținem. Ăștia sunt jucătorii pe care îi avem. Rădoi merge la meciuri și are un staff cu care analizează toți jucătorii. Ăștia suntem și cu ăștia defilăm! – Gabi Mureșan

  • 4 este locul ocupat de România în grupa J, la 6 puncte de liderul Armenia
  • 3 puncte are naționala lui Mirel Rădoi după primele 3 meciuri

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,92 este cota pentru „ambele marchează” la meciul Islanda – România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT