Sport

Editorial Cornel Dinu. Veni Napoli e poi Rapid… mutu! Bursucul păcălit de Geană. Regele „croit” de Croitoru. Finu’ Pandele pintilit de nașu’ Gigi. Se fac cărțile pentru un play-off de… foc și of!

Cornel Dinu analizează etapa 25 din SuperLigă, victoriile lui Nicolo Napoli asupra Rapidului, a lui Neagoe în fața lui Dan Petrescu sau a lui Gigi Becali la Voluntari.
13.02.2023 | 08:57
Editorial Cornel Dinu Veni Napoli e poi Rapid mutu Bursucul pacalit de Geana Regele croit de Croitoru Finu Pandele pintilit de nasu Gigi Se fac cartile pentru un playoff de foc si of
Editorial Cornel Dinu. Veni Napoli e poi Rapid... mutu! Bursucul păcălit de Geană. Regele „croit” de Croitoru. Finu’ Pandele pintilit de nașu’ Gigi. Se fac cărțile pentru un play-off de... foc și of! Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Etapa 25 din SuperLigă a aprins și mai mult vârful clasamentului. Universitățile Craiovei au învins pe Rapid (FC U Napoli) și pe CFR Cluj (Universitatea Neagoe). Farul a pâlpâit doar cu FC Argeș. FCS Becali a învins FC Pandele din Voluntari și se anunță foc și of în play-off.

Editorial Cornel Dinu. Veni Napoli e poi Rapid… mutu! Bursucul păcălit de Geană. Regele „croit” de Croitoru. Finu’ Pandele pintilit de nașu’ Gigi. Se fac cărțile pentru un play-off de… foc și of!

Doar câteva cuvinte despre „Haide U!” Cluj cu Moț pe bancă și neînvinsa Mioveni cu Dică pe bancă. „Șepcile roșii” s-au ridicat de pe ochi de la 0-2 la 2-2 pe stadionul fără echipă din Mediaș. Pentru că gazonul altfel modernei Cluj Arena în datele meteo de acum estre impracticabil. De ce, apăi numa’ șî numa’ domnuții dă la Cluj or ști, no…

ADVERTISEMENT

Reușitele personalități ardelene strâmbă din nas când vine vorba, tulai Doamne, de răgățeni. Și că o parte, zeflemele ale neamului daco-tracic, mai visează umed și absurd la vremurile când le dădea ora exactă drăguțu’ de împărat de la Viana al deloc drăguțului Imperiu Austro-ungar…

Eee, aflați, „dragilor”, că nu e mare brânză de „domniile voastre”. Dăcât că furatul pare mai elevat dăcât cel preluat de moldo-valahii ce-i disprețuiți voi cu atâta ură „frățască” de la „turca-bre” și „grețilii” ce i-au bântuit. Dacă mă-nțelegeți… Că mult o costat gazonul cela praf și pulbere… pardon, noroi… șî pre puțintel o ținut, no… Da nu-i bai, Mediașul e aproape… Fotbalul cu Moț al lui „Haide U!” e departe…

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Atmosferă de carnaval balcanic în Giulești, dar Rapid s-a „gripat” după 7 meciuri cu puncte

Acu’, venind cătinel către „sudiștii” din Regat, a fost iarăși atmosferă de carnaval balcanic în Giulești. Dar, după 7 meciuri cu puncte, Rapidul s-a „gripat”. Și „a înfrânt” în fața „nașei” din Bănie, care, bolborosește zaibărul nestins, ar fi „pe pace” între Mititeii cu banii și gogoașa primitivă cu scandalurile.

Doamne, ne-ai dat, mulțumim, și bune… Dar prea des înfrânte și frânte de hatârul ranchiunei, al urii de nimic din nimic, dușmăniei bolnave, răutății  și „ofticii” de chilipir. Consumate în tot felul de dispute de cai verzi pe pereți, care, nepotcoviți la timp, o iau razna comportamental halal. Asta-i marea molimă a neamului, care ne ține răsăriturile istorice mai scurte decât boarea unei dimineți de vară.

ADVERTISEMENT

Spunea bine, pe timpuri, la „Cina”, Guță Băieșu, când consăteanca mea din cartierul târgoviștean „Valea voievozilor”, de peste gârla Ialomiței, Ileana Sărăroiu, cânta unic „Greu e, Doamne, doi deodată să iubești”„Bine-nțeles” – completa urmașul conului Iancu Caragiale – „Și partidul, și guvernul!”.

Editorial Cornel Dinu. Ai lui Mutu au „asistat” la jocul disciplinat și eficient prestat de „Mititeii” Mititeilor

Revenind în Giulești, puțină construcție și claritate de ambele părți. Deși a fost multă încleștare pe teren. Și sexual-rasistă între peluze. Care nu pot și nu vor fi niciodată loje de operă.

ADVERTISEMENT

Ai lui Mutu au fost… muți! Năuciți că au început, practic, meciul de la 0-1, după „măciuca” din secunda 45 a lui Bauza, cap în ațe dintre Albu și Emmers, la centrarea din corner a lui Baeten.

Parcă uitaseră noțiunea de combativitate, de agresivitate, au „asistat”, n-au marcat adversarii, nu s-au dus să le facă un presing de „intimidare”. Au pasat foarte prost, nu s-au simțit… eu nu i-am simțit conectați la joc. …Deși a greu de crezut că Adrian Mutu nu i-a „montat” (nu luați sensul… animalic!), nu i-a conectat la tensiunea partidei.

„Mititeii” Mititeilor au jucat bine tactic, foarte disciplinați, s-au dublat eficient tot timpul, s-au ajutat, au fost echipă. Au avut și câțiva jucători în zi bună, Bauza, Bahassa, fundașii centrali Duarte și Henriques, o prestație bună avut și portarul Gurău. Parcă n-au jucat în deplasare. Iar la un total de 4-3 la ocazii, victoria lor a fost meritată.

Astfel, netrăgându-și singuri și la timp semnalul de alarmă din rapidul de Craiova, rapidiștii, după o serie de „succesuri”, nu și-au contrazis datele caracteristice ale parcursului lor istoric, coborând din deal în vale când le-a fost șansa mai mare să se apropie de primul loc.

Editorial Cornel Dinu. Schimbările inspirate ale lui „Geană” Neagoe cu care l-a păcălit pe „Bursucul” Dan Petrescu de 3 puncte

Craiova cealaltă, Craiova napolitană a Olguței Rotarului, a jucat coerent, legat, consistent în fața altor „vișinii” de sorginte „cheferistă”. Care au pierdut al doilea meci consecutiv, fapt nemaiîntâlnit din august trecut, 0-1 cu Botoșani și 1-3 cu Farul, ambele etape, 5 și 6, jucate „acasă”, în Gruia.

S-au înfruntat două echipe cu probleme. Diferite. La Craiova se anunță o epurare de inspirație cominternistă, iar la Cluj se pregătește serbarea de „sfârșit de an” a celei de-a șasea „coronițe” consecutive de campioană, cu jumătate din goluri marcate din faze fixe. Tristă realitate, chiar dacă perfect regulamentară și vădit lucrată intens la antrenamente…

Echipa antrenată de Eugen „Geană” Neagoe a început jocul cu o agresivitate uitată acasă în deplasările de la Ovidiu, cu Farul și de la Botoșani. După o primă repriză vie, dar cu tabela de scor înțepenită, Neagoe a schimbat inspirat în minutul 60.

Crețu (în locul lui Ișfan, care încă nu e „acasă”) și Nistor (în locul lui Screciu) au schimbat mult în bine jocul oltenilor de conjunctură ai Universității. În special Crețu, determinat, dedicat, dispus la efort, foarte util. Iar în minutul 67 Andrei Ivan a mișcat tabela, după ce Câmpanu i-a mișcat mingea la o lovitură liberă de la vreo 20 de metri și el a „pușcat-o” în plasa porții lui Scuffet.

Iar în minutul 86, același inspirat etapa asta Ivan, dispus la efort și cu examenele la teatru amânate, a pus bomboana pe tortul oltenesc, cu alt șut puternic din mijlocul careului mare, la o centrare înapoi perfectă a lui Crețu.

Dan Petrescu a forțat egalarea cu Birligea și Petrila (în locul lui Yeboah) pe benzi, Janga (în locul lui Boateng) și Malele (în locul lui Krasniqi) pe mijloc, dar a slăbit mijlocul.

S-a văzut cât depinde jocul lui CFR de jocul lui Ciprian Deac. Care nu-și prea mai găsește locul, la figurat, în formula de echipă. Nu cred că a fost schimbat cu Svek pentru că era epuizat fizic…

Toți „bursucii” Petrescului au părut un pluton de practicanți corecți, dar limitați, ai partiturii fotbalistice impuse de „ăl bătrân”, ca să rămânem în Bănie. De valoare ca de obicei. „Bon pour l’Extrême-Orient”.

Parcă mai înclinați să atace, dar unde se simte că nu-i premeditare ofensivă din posesie antrenată, golurile, fie din inspirație individuală, fie din scheme ce trebuie lucrate ca să fie învățate, fie din faze fixe, de asemenea lucrate la antrenamente, sunt mai rare decât pietrele din Someșul ce se unduiește pe sub Gruia.

Editorial Cornel Dinu. Farul doar a pâlpâit cu FC Argeș, Regele Hagi și salvamarul Alibec n-au mai avut inspirația salvatoare

Cum era de așteptat, Farul a dominat Argeșul în Trivale. Croitoru n-a croit o „îmbrăcăminte” de joc plăcută și eficientă la Pitești, dar l-a „croit” de un punct pe Regele Hagi. Care ar fi putu să se distanțeze la 4 puncte de bursucul prieten Dan Petrescu dacă ar fi fost mai inspirat.

Dar n-a fost. Nici el, nici salvamarul Alibec, nici puștii-minune Borza, Mazilu, Grameni sau Louis Munteanu. Așa că a luat fiecare echipă câte un punct, după un joc plat, fără ca vreuna dintre distribuții să-și creeze vreo ocazie clară care să dea palpitați, puls, viață meciului.

Farul a arătat că are… generatoare de rezervă și dacă Gică Hagi nu-și supune singur copiii unei presiuni de titlu, cea ce n-a mai făcut până etapa trecută, sunt sigur că va găsi resurse să-i capaciteze pentru evoluții mai convingătoare. Eu cred că ciocolata e mai eficientă la copii decât biciul.

Pentru piteșteni urmează trei meciuri cu adversare tari, din play-off, CFR Cluj în Gruia, FCSB în Trivale și Universitatea Craiova în Bănie, așa că este posibil ca Argeșul să „curgă” la vale, spre… Mioveni! Care se încăpățânează sub comanda lui Dică să nu piardă în acest început de an și să apere la minunea salvării de retrogradare.

Editorial Cornel Dinu. „Fecesebecaliuța” a dominat tot meciul cu FC Voluntari, dar a tremurat serios în minutele de prelungire

A doua reprezentație a serii de duminică a fost mai reușită decât „deschiderea” de la Pitești. Consemnând o nouă înfrângere a finului Pandele cel Voluntar în fața nașului Gigi cel Antrenor. „Fecesebecaliuța” a fost mai mobilă, mai elastică, mai bună și, per total, a dominat meciul.

Gigi & comp. au avut emoții doar în minutele de prelungire, boală veche, după ce portughezul Marcelo Lopes a redus scorul cu un gol de excepție, după „dubla” lui Edjouma. Iertat de caricatura de „fluieraș aiurea” radu petrescu (cine l-o ține oare, Kir Kiros Vassaras, în brațe după atâtea și atâtea gafe?! Sau din Grecia nu se văd?) de eliminare după intrarea măcelărească la un pas de desfigurarea lui Armaș.

Voluntarii sunt la a patra înfrângere consecutivă, acum consecință a așezării prea defensive alese de Liviu Ciobotariu pentru distribuția sa de la începutul meciului. Ceea ce a permis „gigișorilor” lui Gigi să cam zburde pe teren.

Puteau să se desprindă la mai mult de 2-0 și să nu mai sufere în final dacă reușitul Coman Florinel nu era atât de egoist în mai multe faze cu potențial de pericol pentru poarta Voluntarilor. În special la două contraatacuri din repriza a doua la care „bercenarii ajunseseră în superioritate de 3 la 2 care ar fi trebuit să se transforme în liniște pe tabela de scor.

Și n-ar mai fi avut puseu de tensiune la ratarea lui Rață din 4 metri în ultimul minut al prelungirilor, reluare moale prinsă de Târnoveanu după o centrare bună a lui Merloi dintr-o lovitură liberă.

Firesc, și scorul ocaziilor a fost favorabil oaspeților, 6-3 în total, cu 4-1 la pauză. Iar dacă mai luăm în calcul și declarația tragi-comică de final a minunatului antrenor fantomă Strigoi… pardon, Strizu, avem certitudinea că în campionatul nostru confuzia, anomalia că unul vorbește, altul antrenează și altul face echipa este o practică nemaiîntâlnită într-un fotbal care se respectă, care are regulamente clare.

ADVERTISEMENT