Fotbal international

Editorial Cornel Dinu. Franța și Anglia, victorii lejere în optimile CM din Qatar. Mbappe strălucitor, Giroud record, Lewandowski… dansul raței leșești!

Cornel Dinu comentează, exclusiv pe FANATIK, optimile Franța – Polonia și Anglia – Senegal de la CM 2022 din Qatar. Victorie lejeră a lui Mbappe și Giroud în fața lui Lewandowski.
05.12.2022 | 08:45
Editorial Cornel Dinu Franta si Anglia victorii lejere in optimile CM din Qatar Mbappe stralucitor Giroud record Lewandowski dansul ratei lesesti
Editorial Cornel Dinu. Franța și Anglia, victorii lejere în optimile CM din Qatar. Mbappe strălucitor, Giroud record, Lewandowski... dansul raței leșești! Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În a doua etapă a optimilor Campionatului Mondial 2022 din Qatar, Franța veselă a lui Mbappe a trimis ușor acasă Polonia tristă a lui Lewandowski, iar Anglia severă a lui Kane a liniștit dansul neliniștitei campioane a Africii, Senegal.

Editorial Cornel Dinu. Franța și Anglia, victorii lejere în optimile CM din Qatar. Mbappe strălucitor, Giroud record, Kane a spart gheața, Lewandowski… dansul raței leșești!

Franța lui Kylian Mbappe și Olivier Giroud aseară, dar a lui Didier Deschamps de 10 ani încoace, campion mondial și ca jucător, și ca antrenor, s-a impus clar cu 3-1 și a trimis Polonia să se pregătească de colinde și Crăciun acasă.

ADVERTISEMENT

Net superioară, echipa „cocoșilor galici” a controlat meciul cu lejeritate, au marcat pentru 3-0 Giroud, din pasa lui Mbappe, care a dat celelalte două goluri cu șuturi chiar „mondiale”.

Lewandowski s-a făcut de râs în prelungiri și a ratat iar un penalty, pe care l-a transformat, totuși, în așa zisul „gol de onoare” la repetare (Hugo Lloris sărise de pe linia porții înainte de șut), după un tragi-comic dans al raței leșești.

ADVERTISEMENT

Ambele echipe s-au închis rapid în apărare, Franța într-un 4-5-1, doar cu Giroud vârf, iar Polonia într-un chiar mai precaut 5-4-1, cu un Lewandowski prea izolat în atac între apărătorii francezi.

Editorial Cornel Dinu. Franța a jucat judicios, fără nicio „sforțare” în fața unor leși aproape leșuri fotbalistic vorbind, fără nicio sclipire

Și-au făcut jocul și Franța, și Polonia. Prima cu resurse, a două numai pe surse. Jocul „cocoșilor” a fost solid, a avut consistență, a acoperit echilibrat tot terenul și, în special, a părut, de fapt a fost neforțat, lejer, fără nicio speranță pentru niște leși aproape leșuri fotbalistic vorbind, fără nicio sclipire.

ADVERTISEMENT

Dacă citești loturile, pare un echilibru în privința jucătorilor care evoluează la echipe mari din străinătate: 20 la frencezi, plus cei de la PSG, Monaco, Marseille, Rennes, și 23 la polonezi, cu doar 3 de acasă, de la Legia Varșovia, Pogon Szczecin și Lech Poznan. În realitate acest echilibru n-a existat nici la… încălzire!

Diferența s-a făcut mai ales pe benzi, unde Dembele și Mbappe au trecut ușor și des de fundașii polonezi. În general, cam pe tot terenul francezii s-au cam plimbat ca pe Champs-Élysées, parcă fără să transpire, atât a fost de mare diferența de joc față de polonezi.

ADVERTISEMENT

La francezi a fost chiar sărbătoare la meciul ăsta: Kylian Mbappe a ajuns la 5 goluri și conduce clasamentul golgheterilor, Olivier Giroud a marcat golul 52 sub „tricolor” și a devenit cel mai prolific marcator din istoria naționalei, portarul Hugo Lloris a egalat recordul de selecţii, 142, deţinut de Lilian Thuram, și-l va depăși în sferturi, cu Anglia. Când va fi cu totul alt meci, la cu totul alt nivel.

Editorial Cornel Dinu. Senegal n-a reușit să joace de la egal la egal cu perfidul Albion nu numai din cauza tradiției fotbalistice incomparabile

În a doua optime de ieri, Anglia a învins și ea clar, la scor de neprezentare, 3-0, ditamai campioana Africii. Senegal n-a reușit să joace de la egal la egal cu perfidul Albion nu numai din cauza tradiției, a istoriei fotbalistice incomparabile.

Cu o populație cam cât a noastră acum, undeva la 17 milioane, Senegal produce jucători în centre de formare create de francezi. Lotul este format din jucători care evoluează numai la echipe din afara țării. Echipe bune, nu rezerve la liga a doua… Spre deosebire de Anglia, la care doar mijlocașul Jude Bellingham joacă în afara țării, la Borussia Dortmund.

A fost un 3-0 la fel de lejer ca și 3-1 al Franței, de necontestat, deși africanii au început curajos, o jumătate de oră cu presing energic pe tot terenul. Încet, dar sigur, Bellingham, remarcabilă maturitate la doar 19 ani, și Henderson au început să recupereze din ce în ce mai multe mingi și să le distribuie rapid în atac, iar terenul s-a înclinat spre poarta senegaleză. Oferindu-i ocazia lui Harry Kane să spargă gheața și să înscrie primul său gol la Mondialul din Qatar.

Editorial Cornel Dinu. Anglia a alternat jocul tradițional, centrări din benzi, cu contratacuri în viteză, cu angajare filtrantă pe omul în plus din atac

Englezii au alternat tradiționalele lor centrări spre goluri și cornere (cu bucurie savurate și acestea de suporterii britanici) cu angajări perpendiculare în viteză pe jucătorul care crea superioritate în atac.

Sunt o îmbinare fericită între tineri de mare valoare (Bellingham 19 ani, Saka 21, Gallagher 22, Foden 22, Rice 23, Alexander Arnold 24) și coechipieri maturi, cu experiență mai mare (Sterling 27 de ani, Grealish 27, Pickford 28, Kane 29, Maguire 29, Henderson 32, Trippier 32, Walker 32).

În sferturi, cu Franța, se anunță un adevărat turnir. În care voi fi, firesc prin construcția mea ca om și ca fotbalist, de partea lui Gareth Southgate și a „leilor” săi în lupta cu „cocoșii” lui Didier Deschamps.

ADVERTISEMENT