Sport

Editorial Cornel Dinu. Gigi Becali a făcut schimbări aiurea și FCSB a pierdut cu UTA. CFR Cluj, cu „Bursucul” în „cușcă”, a lăsat de-un punct speranță de play-off lui Sepsi

Cornel Dinu analizează ultimele meciuri din etapa 29. Critică schimbările făcute de Gigi Becali la UTA – FCSB și pe CFR Cluj că n-a profitat cu Sepsi de sincopa Farului cu U Cluj.
07.03.2023 | 08:40
Editorial Cornel Dinu Gigi Becali a facut schimbari aiurea si FCSB a pierdut cu UTA CFR Cluj cu Bursucul in cusca a lasat deun punct speranta de playoff lui Sepsi
Editorial Cornel Dinu. Gigi Becali a făcut schimbări aiurea și FCSB a pierdut cu UTA. CFR Cluj, cu „Bursucul” în „cușcă”, a lăsat de-un punct speranță de play-off lui Sepsi. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

S-a terminat și etapa 29. Încă o rundă și SuperLiga se împarte în play-off și play-out. Farul, Rapid și FCSB s-au înfrânt neașteptat, CFR Cluj n-a profitat, doar Craiovele Rotarului și Mititeilor au învins.

Editorial Cornel Dinu. Gigi Becali a făcut schimbări aiurea și FCSB a pierdut cu UTA. CFR Cluj, cu „Bursucul” în „cușcă”, a lăsat de-un punct speranță de play-off lui Sepsi

Cealaltă Craiovă, cea a Olguței, făcută cadou cu fundiță ferefelectorală bisnismenului de „Pisica albă, pisica neagră” a lui Kusturica, Mihai Rotaru, s-a dovedit superioară Petrolului pe stadionul ce poartă numele „americanului” Ilie Oană. Antrenorul din orașul „aurului negru” care avea și cetățenie americană, pentru cine nu știe… Iar Petrolul era echipă de temut, în anii ’60 ai dragului nost deloc anost pe atunci fotbal mioritic.

ADVERTISEMENT

Când am dat petrolul străinilor, forțați de bună voie de imperiul de fascinație UE, după ce ni-l luaseră rușii sovietici la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial cu „sovrompetrolurile” puterii populare, s-a pierdut și fotbalul de calitate al Ploieștiului.

Astra Română fondată în 1921, de exemplu, amestecată cu Danubiana București prin 1996, cu Petrolul muribund prin 2003, căruia i-a luat numele atunci, numită mai apoi iar Astra, combinată iarăși, de data asta cu FC Internațional Pitești, prin 2007 parcă, redevenită Astra în 2009, mutată la Giurgiu în 2012, câștigătoare a Cupei în 2024 și campioană în 2016, a fost îngropată de „omul de afaceri” (oneroase) Ioan Niculae. Care are, totuși, meritul de a fi dus echipa în cupele europene și de a fi făcut două stadioane, nu unul, pentru „jucăria” sa…

ADVERTISEMENT

Revenind la Petrolul, disputa cu Universitatea Craiova a fost oarecum echilibrată, cu multe ciocniri de luptă corp la corp, ce nu se întâmplă în fotbalul „futbol” adevărat. Au fost câte 7 minute de prelungiri ale ambelor reprize. Iar golul victoriei oltenești, minutul 45+3, marcat după traseul Ișvan – Koljic – Ivan, a fost analizat și paraanalizat la VAR-ul nostru „leapșa pe-ntuneric” nu mai puțin de 6 minute.

Chiar dacă s-au apărat în final, apelând parcă a disperare și la stoperul Valerică Găman din minutul 80, „universitarii” Craiovei au meritat victoria la al cincilea rezultat pozitiv din opt meciuri cu „Geană” Neagoe pe bancă. Sunt și vor fi, însă, și după „ghilotinarea” punctelor în play-off, departe de titlu și ca „zestre”, și ca joc.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Tragica comedie (cu cacofonie!) de la conducerea FCSB s-a concretizat în pierderea meciul cu UTA

Cred că a fost prima etapă în care trei pretendente la coronița titlului, Farul, Rapid și FCSB au pierdut surprinzător în fața unor echipe ce se luptă să scape de locurile care duc pe eșafodul primei divizii.

Tragica comedie (îngăduiți cacofonia deloc întâmplătoare) de la conducerea „fecesebecaliuței” se pare că n-are sfârșit. Acum concretizată în pierderea meciului cu „Bătrâna Doamnă” din Arad, în fața unui stadion „Francisc von Neuman” arhiplin (ce frumos e fotbalul cu tribune acoperite de suporteri!).

ADVERTISEMENT

UTA a reușit doar a doua victorie nu numai în acest an, ci în ultimele 19 etape. Cu un antrenor, Laszlo Balint remarcabil. Remarcabil prin puzderia de practicanți ai fotbalului pe care îi aduce pe unde nimerește să antreneze. UTA are un singur jucător de reală perspectivă, juniorul de 17 ani Rareș Pop, nume neaoș bănățean, crescut în vechea tradiție arădeană a regretatului antrenor Alexandru Dan…

Disputa a fost echilibrată, cu ritm și angajament de până la sacrificiu de ambele tabere. „fecesebecaliuța” a avut superioritate la posesie (54%-46%) și cam atât. Cu absențe importante în defensivă, Romario Benzar, Marko Vukcevic, Erion Hoxhallari și Andrei Chindriș, Laszlo Balint a improvizat, dar fără ca UTA să aibă mari probleme cauzate de hazardul din harababura FCSB. Amplificată de schimbările aiurea ale antrenorului Gigi Becali, neînțelese de nimeni, în frunte cu așa-zisa „bancă tehnică” și jucătorii-cobai de pe teren.

Arbitrașul Andrei Chivulete s-a dat iar în spectacol, cu cele nouă minute de prelungiri dictate în absența VAR-ului, deci a întreruperilor generate de acesta. Nouă minute dictate aiurea! Probabil timpul de „machiaj” al „folcloristelor” de pe timpuri ale reușitului său tăticuț… Știu, o să spunrți că sunt rău… Da’ ce diaconii ăștia greci de la CCA sunt buni?!

Editorial Cornel Dinu. Scenarita „Dă-mi-o mie acum, na-ți-o ție în play-off” nu s-a concretizat la Sepsi – CFR Cluj, pe principiul „Ce-i în mână nu-i minciună” amestecat cu „Mai bine un punct decât niciunul”

Pentru ultima dispută a etapei 29, Sepsi – CFR Cluj, hotărâtoare anticipativ Comisiei de Recurs pentru destinația „sfinților gheorgheni” în găselnița campionatului, play-off sau play-out, înaintea primul fluier al lui Sebastian Colțescu, scrise sau nescrise, șoptite pe la colțuri sau postate pe internetul din ce în ce mai cenzurat și cenzurant, s-au făcut, ca la noi la nimenea, felurite scenarite… (n-am găsit altă rimă…).

Neplăcut, dar firesc în umbra (și ciuda?) trecutului (și prezentului?) colorat ades cu învoieli gen „Dă-mi mie acum să mă rezolv și-ți dau eu când îți arde buza să te rezolvi”… Uneori și vorbe în vânt de chibiți pasionali și pasionați de fotbal și de echipa favorită, Dumnezeu pe pământ. Și nu numai la noi. Dar și cu multe păcăleli reale.

Cele două combatante de la Sfântu Gheorghe au contat, cât de cât, cam una dintre reprize fiecare. Prima a CFR-ului, care a și condus, jucând, minune mare, ofensiv! Interesant, cu „Bursucul” Dan Petrescu suspendat în tribună… Ca în „cușcă”, în spatele unor geamuri, precum acuzații în procesele anti-mafia.

Sepsi a deschis balul, CFR a egalat și a preluat conducerea repede, intrând la odihna dintre reprize în grafic de campioană. Apoi, în al doilea mitan, Sepsi a egalat și a reușit să apere rezultatul și punctul prețios în lupta cu FC U Craiova Mititeilor pentru un loc sub soarele play-off-ului. A mai și redus diferența din raportul ocaziilor, 4-1 pentru CFR în prima repriză, 2-1 pentru Sepsi în a doua parte. Un 5-3 per total pentru „cheferiști”, cu lot, prim 11 și joc mai bune.

În concluzie, nimic nou sub soarele sezonului regular (sau regulat, cum credeți că e mai potrivit…). CFR n-a profitat de sincopa Farului, stins în noroiul de pe „Cluj Arena” și a rămas la un punct depărtare, iar Sepsi depinde, pentru a fi în play-off, de rezultatele din ultima etapă regulară (Sepsi foarte greu la FCSB, Craiova lui Mititelu destul de greu la Hermannstadt, ambele duminica viitoare, 12 martie, dar la ore diferite…). Mai depinde Sepsi, însă, și de decizia Comisei de Recurs în cazul întreruperii chivuletiene, cum am a mai numit-o, din meciul cu cântec și strigături xenofobe împotriva contracandidatei la play-off, numita FC U Craiova 1948.

ADVERTISEMENT