Sport

Mircea Lucescu împlinește 77 de ani! De ziua sa are meci: „Fotbalul e ca un drog pentru mine. Sunt conștient, însă, că va veni și clipa când voi spune «Gata! S-a terminat!». Dar nu acum!”

Mircea Lucescu împlinește 77 de ani. De ziua sa are meci. Decanul antrenorilor europeni spune că fotbalul e ca un drog pentru el. E conștient, însă, că va veni și clipa când va spune „Gata! S-a terminat!. Dar nu acum!”.
29.07.2022 | 09:10
Mircea Lucescu implineste 77 de ani De ziua sa are meci Fotbalul e ca un drog pentru mine Sunt constient insa ca va veni si clipa cand voi spune Gata Sa terminat Dar nu acum
Mircea Lucescu împlinește 77 de ani! De ziua sa are meci: „Fotbalul e ca un drog pentru mine. Sunt conștient, însă, că va veni și clipa când voi spune «Gata! S-a terminat!». Dar nu acum!” Sursa foto: colaj Fanatik/Facebook/Hepta/Sporpictures
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu împlinește azi, pe 29 iulie 2022, 77 de ani. Ce face de ziua sa? Are meci! Cu Everton. Amical. Pe „Goodison Park”, la Liverpool. Gonit din Ucraina de războiul provocat de Rusia psihopatului Vladimir Putin, „Il Luce” duce pe Dinamo Kiev în lume și tot joacă „amicale” din acel nenorocit 24 februarie în care barbarii „Maicii Rusia” au invadat Ucraina…

Mircea Lucescu are meci de ziua sa! Împlinește 77 de ani pe stadion, cu Dinamo Kiev: „Fotbalul e ca un drog pentru mine. Sunt conștient, însă, că va veni și clipa când voi spune «Gata! S-a terminat!». Dar nu acum!”

…Iar când duce pribegii din Ucraina… nu vă strâmbați, asta sunt fotbaliștii lui Dinamo Kiev, pribegi… din cauza bolnavului numărul 1 din mulții bolnavi de la Kremlin… Deci, când duce pribegii din Ucraina în meciuri oficiale, face minuni.

ADVERTISEMENT

Cum a făcut la Istanbul, în fața unei echipe superioare din toate punctele de vedere, financiar, logistic, valoric, cu un stadion plin în spate. Mircea Lucescu a condus pe Dinamo Kiev la calificarea în turul 3 preliminar din Champions League.

Împotriva tuturor calculelor, previziunilor, pronosticurilor, pariorilor, rușilor, wagnerilor, putinelor, ramazanilor, cadârovilor, cecenilor, klingonienilor, marțienilor, venusienilor și altor steliști… pardon, stelari…

ADVERTISEMENT

Și, nu trebuie trecut cu vederea și în niciun caz cu uitarea, împotriva unor osmanlâi lălâi la neuron, care au fost în stare, din frustrare, să scandeze numele nebunului Vladimir Putin când le-au decapitat speranțele europene pribegii lui Mircea Lucescu.

Mizerabili, penibili, incalificabili. UEFA sare de putin în sus la scandări rasiste, acum nu se sesizează la scandări pro-măcelarul de copii, femei, bătrâni, civili nevinovați?!

ADVERTISEMENT

„Băăă, da’ nu-i mai ajunge?! Are bani pentru zece generații după el și tot mai vrea?!”. Păi dacă mai poate, mai vrea! Și la 77 de ani!

Hai că am pornit de la Il Luce al nostru și am ajuns la Il Lucifer al lor… Scuze, dar barbaria nu trebuie iertată niciodată. Gata! Deci Mircea Lucescu împlinește 77 de ani. Legal, e la pensie de 12 ani. Practic… de fapt sufletește… nu va ieși la pensie niciodată.

Cârcotașii cârcotesc pizmași: „Băăă, da’ nu-i mai ajunge?! Are bani pentru zece generații după el și tot mai vrea?!”. Păi dacă mai poate, mai vrea! Câți bărbați mai muncesc la 77 de ani cu aceeași pasiune ca la 27? Câți bărbați aleg calea cea mai grea, având și alte opțiuni, infinit mai ușoare, numai pentru că și-au dat cuvântul și nu-i lasă caracterul să dezerteze la greu?

ADVERTISEMENT

Câți bărbați își asumă riscul bejeniei continue și al războiului la orizont numai ca să-și termine „construcția”? Gândiți-vă cât îi era de simplu să se întoarcă în liniștea de acasă sau să accepte una dintre ofertele de la echipe din zone liniștite ale lumii, departe de măcelul kremlinilor în Ucraina… De ce n-a făcut-o? Misterul îl explică… „Mister”!

Confesiunea teribilă făcută „Procurorului” Dinu: „Cornele, glasul destinului îmi spune că dacă mă opresc să mai antrenez, sfârșitul va fi și mai aproape…”

Mircea Lucescu a jucat în vremurile de glorie ale lui Dinamo în echipă cu Cornel Dinu, altă legendă printre legendele „câinilor roșii”. S-au ajutat, s-au respectat, s-au pozat împreună, ca prietenii, dar știm toți că două săbii nu intră într-o teacă…

Ei bine, cu atât mai mult, o explicație a „Procurorului” Cornel Dinu despre motivația care-l ține pe banca tehnică pe „Il Luce” Mircea Lucescu la 77 de ani este cu atât mai valoroasă. Și total lămuritoare.

„Fac publică această confidență pe care Mircea mi-a făcut-o în urmă cu doi ani, într-un „tete-a-tete” înregistrat pe terenul pe care am ars jucând, dar și construind generații ce i-au îmbogățit pe prea mulți doar de pe margine…

«Cornele, știi mai bine ca mulți că muncesc fără întrerupere de mic și din ce sărăcie am pornit. Nici eu nu am fost ocolit de suferințe fizice care mă apropiau de oprirea respirației. Dacă ajungeam cu câteva ore mai târziu în Germania, să mi se pună stenturi, acum nu mai stăteam de vorbă. Să mă judece cine vrea și cum vrea. Glasul destinului îmi spune că dacă mă opresc să mai antrenez, sfârșitul va fi și mai aproape…»

Nu mai puteam continua cu vorba. Tăcerea răsuflării noastre mișca iarăși iarba călcată atâția ani în «Ștefan cel Mare»…”

Repet, ca să fie clar pentru toată lumea: Cornel Dinu despre Mircea Lucescu. Frumos sau ce? Lămuritor sau cum? Legendar sau nu? Cârcotașii, 10 ture de teren! De… încălzire și penitență!

Iar Mircea Lucescu însuși spune că toată viața sa este pe teren și se bucură de fiecare moment pentru că fotbalul este pentru el ca un… drog și cât timp rămâne „pasiune, minte limpede și sănătate”, va continua să antreneze, conform gsp.ro.

„Toată viața mea e pe teren. Și e un exemplu pentru toți oamenii trecuți de 70 de ani. Poți merge mai departe, chiar și într-un mediu stresant, plin de presiune, ca fotbalul. Mă bucur de fiecare moment. Fotbalul e ca un drog pentru mine. Cât timp rămâne pasiune, minte limpede și sănătate, voi continua. Sunt conștient, însă, că va veni și clipa când voi spune «Gata! S-a terminat!». Dar nu acum!” – Mircea Lucescu

Ce să povestești mai întâi și mai întâi din viața de poveste a lui Mircea Lucescu?!

Chiar așa: ce să povestești mai întâi și mai întâi din cariera de poveste a lui Mircea Lucescu? Din viața sa deloc ușoară… Copilăria săracă dintr-o mahala a Bucureștiului? „Robin Hood” din „Apărătorii patriei”… 

Primul meci la Dinamo? București, nu Kiev… jucat, nu antrenat… Primul titlu? Prima Cupă? Prima selecție la echipa națională? Oferta de la celebra echipă braziliană Fluminense? Basmul de la Guadalajara, Mexic 1970, când a fost căpitanul naționalei române, singura echipă de la turneul final care a dat două goluri campioanei mondiale Brazilia?

Sau spaima teribilă de la devastatorul cutremur din 1977, când Neli Lucescu și Răzvan Lucescu erau la film, la… „Scala” (!!!) și Mircea Lucescu era în cantonament la Săftica?! Sau, că tot am amintit de Răzvan, „gelozia” sa pe… Ionuț Lupescu și Florin Răducioiu?! Sau cum a încercat să-l „salveze” pe Răzvan de… fotbal cu… rachete de tenis și schiuri?! Sau cum a… adormit un membru al familiei sale pe… banca de rezerve la un meci de promovare al Rapidului?! Real sută la sută! Toate acestea și încă multe altele cu și despre Mircea Lucescu CITIȚI-LE AICI!

Cifrele-record ale unei cariere-record îl caracterizează și îl „împing” înainte pe „Il Luce”

O să ziceți „Ia uite, mă, și la ăsta, i-au murit lăudătorii lui Lucescu și s-a găsit el să-i facă statuie!”. Nu, nu-i fac eu statuie, alții ar trebui să-i facă. De exemplu cei care l-au dat afară de la echipa națională după prima noastră victorie cu Austria, 4-0 pe 10 septembrie 1986, pe stadionul Steaua, în preliminariile pentru campionatul european din 1988…

Sau cei care l-au ocolit constant, cu obstinație tipic dâmbovițeană, ori de câte ori echipa națională a avut nevoie de antrenor – și a avut, din păcate, de atâtea și-atâtea ori! – încât l-au îndepărtat definitiv… Cifrele-record ale unei cariere-record îi obligă. Și „vorbesc” pentru „Il Luce”.

Îl caracterizează. Îl „împing” înainte. La 77 de ani. 77 de ani! Copilul sărac dintr-o mahala a Bucureștiului, „Robin Hood” din „Apărătorii patriei” împlinește 77 de ani! La mulți ani cu sănătate, MIRCEA LUCESCU!

  • 36 de trofee a cucerit Mircea Lucescu în cariera de antrenor: 2 titluri în România (1990 cu Dinamo, 1999 cu Rapid), 2 titluri în Turcia (2002 cu Galatasaray, 2003 cu Beșiktaș), 9 titluri în Ucraina (2005, 2006, 2008, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015 cu Șahtar Donețk, 2021 cu Dinamo Kiev), 3 Cupe ale României (1986 și 1990 cu Dinamo, 1998 cu Rapid), 7 Cupe ale Ucrainei (2004, 2008, 2011, 2013, 2016 cu Șahtar Donețk, 2021 cu Dinamo Kiev), 1 Supercupă a României (1999 cu Rapid), 8 Supercupe ale Ucrainei (2005, 2008, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015 cu Șahtar Donețk, 2021 cu Dinamo Kiev), 1 Supercupă a Rusiei (2016 cu Zenit Sankt Petersburg), 1 Cupă UEFA (2009 cu Șahtar Donețk), 1 Supercupă a Europei (2000 cu Galatasaray), 1 Cupă Anglo-Italiană (1994 cu Brescia).
  • 2 este locul lui Mircea Lucescu într-un clasament al tuturor antrenorilor din lume după numărul de trofee (36), fiind devansat numai de Sir Alex Ferguson (49), dar înaintea lui Pep Guardiola (34), Valeri Lobanovski, „legenda” cu memoria căreia trebuie să se înfrunte zilnic la Dinamo Kiev (30), Jose Mourinho (27), Jock Stein (26), Ottmar Hitzfeld (25), Giovanni Trapattoni(23), Roberto Mancini (23), Carlo Ancelotti (23), ca să amintim doar TOP 10 antrenori all time.
  • 41 este locul lui Mircea Lucescu în topul celor mai buni 50 de antrenori din istoria fotbalului, alcătuit în mai 2019 de prestigioasa publicație „France Football”. România mai are un reprezentant în acest clasament, Ștefan Kovacs, pe locul 43. Criteriile de clasificare ale francezilor au fost „numărul de trofee câștigate, personalitatea și influența pe care au avut-o asupra antrenorilor care au urmat, precum și durata și impactul carierei lor”. Iată mai jos onoranta ierarhia stabilită de „France Football”.
  1. Rinus Michels (Olanda)
  2. Alex Ferguson (Anglia)
  3. Arrigo Sacchi (Italia)
  4. Johan Cruyff (Țările de Jos, fosta Olanda)
  5. Pep Guardiola (Spania)
  6. Valeri Lobanovski (Ucraina)
  7. Helenio Herrera (Brazilia)
  8. Carlo Ancelotti (Italia)
  9. Ernst Happel (Austria)
  10. Bill Shankly (Scoția)
  11. Mat Busby (Scoția)
  12. Giovanni Trapattoni (Italia)
  13. Jose Mourinho (Portugalia)
  14. Miguel Munoz (Spania)
  15. Brian Clough (Anglia)
  16. Marcello Lippi (Italia)
  17. Nereo Rocco 9Italia)
  18. Louis van Gaal (Țările de Jos)
  19. Ottmar Hitzfeld (Germania)
  20. Bela Guttmann (Ungaria/Austria)
  21. Fabio Capello (Italia)
  22. Zinedine Zidane (Franța)
  23. Viktor Maslov (URSS)
  24. Herbert Chapman (Anglia)
  25. Jupp Heynckes (Germania)
  26. Bob Paisley (Anglia)
  27. Jurgen Klopp (Germania)
  28. Albert Batteux (Franța)
  29. Guus Hiddink (Țările de Jos)
  30. Udo Lattek (Germania)
  31. Diego Simeone (Argentina)
  32. Arsene Wenger (Franța)
  33. Vicente Del Bosque (Spania)
  34. Jock Stein (Scoția)
  35. Tele Santana (Brazilia)
  36. Vic Buckingham (Anglia)
  37. Rafael Benitez (Spania)
  38. Hennes Weisweller (Germania)
  39. Bobby Robson (Anglia)
  40. Dettmar Cramer (Germania)
  41. MIRCEA LUCESCU (ROMÂNIA)
  42. Tomislav Ivic (Iugoslavia / Croația)
  43. ȘTEFAN KOVACS (ROMÂNIA)
  44. Luis Aragones (Spania)
  45. Frank Rijkaard (Țările de Jos)
  46. Otto Renhagel (Germania)
  47. Raymond Goethals (Belgia)
  48. Marcelo Bielsa (Argentina)
  49. Antonio Conte (Italia)
  50. Jean-Claude Suaudeau (Franța)
  • 5 este locul lui Mircea Lucescu într-un clasament inedit al antrenorilor care au ajuns la 100 de meciuri în Liga Campionilor, „bornă” atinsă în 2015, primii care au depășit „suta” înaintea sa fiind Alex Ferguson, Carlo Ancelotti, Arsène Wenger și José Mourinho.
  • 85 de puncte este recordul all time cu care a câștigat Mircea Lucescu campionatul Turciei, cu Beșiktaș, în 2003, an în care „Kara Kartallar”  („Vulturii negrii”) împlineau 100 de ani de la înființarea clubului.
  • 22 de trofee cucerite cu Șahtar Donețk între 2004 și 2016 au făcut din Mircea Lucescu nu numai cel mai titrat antrenor al „minerilor” din Donbas, ci din întreaga Ucraină all time. „Il Luce” i-a adus lui Rinat Ahmetov 8 campionate (2005, 2006, 2008, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015), 6 Cupe (2004, 2008, 2011, 2012, 2013, 2016), 7 Supercupe (2005, 2008, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015), 1 Cupă UEFA (2009).
  • 74 de ani și 360 de zile avea Mircea Lucescu pe 23 iulie 2020, când a semnat contractul pe două sezoane cu Dinamo Kiev, ceea ce-l făcea „decanul” de vârstă al tehnicienilor care au antrenat vreodată campioana en-titre a Ucrainei, devansându-i pe Jozef Szabo (68 de ani) și Anatoli Demianenko (63 de ani).
  • „Un om extraordinar care a schimbat multe în fotbalul românesc şi mie mi-a schimbat traiectoria, mi-a accelerat procesul de formare. M-a luat la 17 ani de la juniori direct la naționala mare. Deci eu nu am nicio secundă la U21! Dar m-a băgat titular şi nu m-a mai scos. Asta înseamnă să schimbi soarta unui om şi îi mulţumesc că a avut curaj… convingere, credinţă în mine, luptându-se cu unul, cu altul care mai şuşoteau, care mai spuneau de mine că driblam prea mult” – Gică Hagi
  • „Nea Mircea poate seamănă mai mult cu Wenger… de fapt Wenger seamănă cu nea Mircea, că Wenger e mai tânăr decât nea Mircea. În ceea ce înseamnă principiu în fotbal şi cum văd ei fotbalul, şi în special de a creşte echipe. Nea Mircea o să antreneze până se satură el să câștige trofee. Deşi eu nu cred că se va sătura niciodată de fotbal şi nici nu poate să stea departe de fotbal” – Ionuț Lupescu
  • „Nea Mircea arată bine, e «verde», îi urez «La Mulţi Ani!», să aibe sănătate, este cel mai valoros și experimentat antrenor român, aşa că se va descurca, dacă are sănătate, încă ani buni la nivel înalt în fotbalul internațional” – Ioan Andone
  • „Pentru mine, Mircea Lucescu este unul dintre cei mai mari antrenori din fotbalul românesc. Îl respect enorm. Despre tot ce inseamnă cariera lui Mircea Lucescu îți trebuie zile întregi să povestești, este un antrenor cu care noi trebuie să ne mândrim, are o amprentă pe care şi-a pus-o în Italia, în Turcia, apoi în Ucraina, la Şahtior, a luat Europa League, plus că prezenţele echipelor anterenate de el au avut mereu o exprimare consistentă în Champions League” – Ilie Dumitrescu
  • „Dacă poți să-l iei pe Mircea Lucescu, îl iei, pentru că este numărul 1 din toate timpurile. Mircea Lucescu este el și după aceea locurile care urmează sunt libere. Abia de la locul 11 încolo mai vorbim de antrenori” – Gigi Becali
ADVERTISEMENT