Echipele Craiovei, FCU 1948 antrenată de Nicolae Dică și Universitatea Craiova antrenată de Laurențiu Reghecampf au deschis balul etapei 6 din SuperLigă, jucând cu Petrolul lui Florin Pârvu și UTA lui Mircea Rednic.
Etapa 6 din SuperLigă a început în Republica Ploiești (cei născuți mai devreme știu ce scriu eu aici), unde poposiră jucătorii pe care-i știam mai ambițioși ai Adrianilor Mititelu. Petrolul – FCU 1948 Craiova s-a jucat deschis, în deschiderea, ca să „zic” așa, a celeilalte echipe oltene, Universitatea, care primea vizita „Bătrânei Doamne” din Arad, inițializată UTA.
S-a jucat deschis, zic, destul de cursiv, pe benzile laterale, am asista la o partidă atractivă, cu multe momente palpitante în cele două careuri, din care au ieșit multe goluri. Nu întâmplător s-au marcat șapte, unele dintre ele creații colective de apreciat.
Petrolul este la a treia victorie consecutivă, și ce echipe cu pretenții a învins, 3-2 cu Farul, 2-0 cu Rapid și acum 4-3 cu FCU 1948 Craiova. Se putea desprinde în repriza a doua chiar la 4 goluri diferență dacă nu-i intra VAR-ul în ochi arbitrului Horațiu Feșnic. Profitând că portarul oltenilor, Robert Popa, parcă a avut la câteva faze mănuși „tocite”, cu care a respins aiurea ob’ectul muncii, drept în ghetele „petroliștilor”.
În ciuda scorului, strâns pe final de la 4-1 la 4-3 în 4 minute (Chițu 81’ și Bauza 85’ – dintr-un penalty scos din VAR după vreo cinci minute), posesia a fost covârșitor de partea oaspeților (67%-33%). Dar au materializat-o, cum scriam, numai în ultimele minute. Prea târziu, nu înțeleg de ce sunt echipe care nu ies la joc decât când au cuțitu-n gât…
Ploieștenii, antrenați de discretul, dar, iată, eficientul Florin Pârvu, „creație” locală… îndemnat „duios” spre demisie de ultrașii petroliști după 0-2 cu FC Voluntari, la Ploiești, chiar în etapa precedentă seriei victorioase amintită… așadar, ploieștenii au momente de angajament și artificii în execuții care mă fac să-mi amintesc de tradiția renumită, declanșată în urmă cu peste 60 de ani de Ilie Oană („Americanul”) și conducătorul unic Gheorghe Ulrich („Neamțul”), director în defunctul Minister al Petrolului…
În continuarea serii de vineri, până în plină noapte, a jucat și cealaltă echipă din Bănie. În Bănie. Universitatea Craiova a primit acasă vizita „Bătrânei Doamne” UTA Arad, la braț cu Mircea Rednic. Pașnică în forță de joc fosta echipă a țesătoriilor textiliste dinainte de război ale lui Francisc von Neuman, Baron de Végvár.
…Și ce frumos e că bijuteria de stadion din Arad, construit exact pe locul celui vechi, edificat de baron, îi poartă numele „industriașului exploatator, capitalist veros, dușman al poporului” etc, etc, etc… după ștampila cominternistă a nevinovatei clase muncitoare, în alianță cu țărănimea muncitoare, năvălite la putere în 1944 pe tancurile „glorioasei Armate Roșii sovietice eliberatoare”, dar cotropitoare…
În jocul de pe altă bijuterie de stadion, cel de la Craiova, n-a mai fost echilibrul etalat la Ploiești de cealaltă echipă din orașul Banilor (și banilor?). UTA, cu Rednic, este, cum a făcut în ultimii… ultimii… ultimii ani pe unde a antrenat, ca un „serviciu de cadre”, aparent apus, dar reînviat de marile partide post-decembriste de la noi, care scăpa imediat de cei cu „origini nesănătoase”…
…Adică, în „cazul” Rednic, renunță „în masă” la jucătorii vechi și aduce repejor șapte, opt, nouă spre zece „fotbaliatori” agreați. Se vorbește pe la colțurile terenului, la fanioanele de corner, de ce ar proceda așa, eu nu sunt adeptul acestei strategii, dar, din respect pentru trecutul său dinamovist, de la jucător la antrenor, mă opresc în disecarea firului în patru…
Ca fost fundaș, e de mirare ce s-a văzut la echipele antrenate pe la noi în ultimii… ultimii… ultimii ani, adevărate șvaițere defensive. Vineri seară, la Craiova, a lăsat impresia că se apără prin presing. Ceea ce este cu totul altceva decât reala capacitate defensivă a unei echipe care se vrea de fotbal real, de valoare.
Și, astfel, fără să forțeze, distribuția lui Laurențiu Reghecampf… atenție: fără jolly jokerul Alex Mitriță!… a câștigat fără prea multă forțare spre sudoare. Lăsând chiar impresia că poate marca exact când e nevoie să-și pună adversara la pământ. Dintr-un neașteptat de echilibrat 4-3 la ocazii, per total, a dus scorul spre diferența de forfait, 3-0.
…Cu marcatorii de bairam Ștefan Baiaram (8’), Alexandru Crețu (58’) și Vladimir Screciu (88’) ajunși nemarcați în careul arădean. L-am avut jucător pe Mircea Rednic și-mi este aproape imposibil să-mi amintesc deposedările sale din postura de apărător. Dar „oriundi”, ca jucător, și apoi ca antrenor, a fost!
Poate nu merita un scor atât de mare, mai ales ținând cont de prima repriză. UTA a început prost, parcă surprinsă că a început meciul, le-a lăsat spații oltenilor. După deschiderea rapidă a scorului a avut trei ocazii clare, dar, chiar dacă pare limbaj de lemn, adevărul este că fotbalul se joacă pe goluri.
Chiar Laurențiu Reghecampf era supărat după meci de ocaziile oaspeților, acuzând greșelile personale ale jucătorilor săi. Universitatea Craiova are, indubitabil, jucători de valoare. Care, însă, parcă uită prea des că nu joacă „numele” și evoluează „pe vârfuri” ca soliștii de la… balet! Și mai uită ceva. Uită agresivitatea pozitivă la vestiar. Numai că toate acestea sunt și ele uitate de „talentați” după o victorie cu 3-0…