Sport

„Puțin mai altfel despre… FOTBAL” cu Aurel Țicleanu și figuri marcante ale sportului românesc

Aurel Țicleanu, fostul mare internațional și component al „Craiovei Maxima”, vicepreședinte al Comisiei Tehnice FRF, și-a lansat a doua carte, „Puțin mai altfel despre... FOTBAL”.
28.09.2023 | 11:06
Putin mai altfel despre FOTBAL cu Aurel Ticleanu si figuri marcante ale sportului romanesc
„Puțin mai altfel despre... FOTBAL” cu Aurel Țicleanu și figuri marcante ale sportului românesc
ADVERTISEMENT

Aurel Țicleanu, component marcant al „Craiovei Maxima” și al echipei naționale de la începutul anilor ’80, și-a lansat miercuri a doua sa carte despre fotbal, intitulată sugestiv „Puțin mai altfel despre… FOTBAL”, în prezența unor nume marcante ale sportului românesc.

„Puțin mai altfel despre… FOTBAL” cu Aurel Țicleanu și figuri marcante ale sportului românesc

Miercuri, spre seară, o seară caldă, de vară tomnatică, la Sala Dalles a Centrului Metropolitan de Educație și Cultură din București a fost forfota specifică evenimentelor culturale ce înnobilează viața spirituală a Capitalei.

ADVERTISEMENT

Lume bună din fotbalul bun de altădată, jurnaliști de marcă, doamne elegante s-au strâns în jurul lui Aurel Țicleanu pentru a-i fi aproape cu ocazia lansării celei de-a doua cărți scrise de fostul component de bază al unicei „Campioane a unei mari iubiri” – „Craiova Maxima” și al naționalei lui Mircea Lucescu care ne ducea, pentru pentru prima dată în istoria fotbalului românesc, la un turneu final de Campionat European în 1984. Alte timpuri, alt fotbal, alți fotbaliști, alți oameni, altă Românie.

Elisabeta Lipă: „Îmi pare bine să văd atâta lume susținându-l pe Aurică. Eu nu spun decât atât: ce vremuri, ce oameni, ce fotbaliști, ce rezultate, ce echipe…”

Revenind din reverie în realitatea Sălii Dalles, lansarea volumului „Puțin mai altfel despre… FOTBAL” a lui Aurel Țicleanu a fost onorată și de prezența celei mai bune canotoare all time din lume, Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, practic ministrul secretar de stat al sportului din România. Foasta multiplă campioană olimpică și mondială a avut un discurs scurt, dar puternic ca „bătaia” vâslei sale în apă.

ADVERTISEMENT

„Îmi pare bine să văd atâta lume susținându-l pe Aurică. Eu nu spun decât atât: ce vremuri, ce oameni, ce fotbaliști, ce rezultate, ce echipe… Mi-aș dori să retrăiesc, să retrăim zilele tinereții noastre, bucuria a nilor când acești fotbaliști minunați ne făceau să fugim de oriunde eram, nunți, botezuri, cununii, ca să ne uităm la meciurile lor.

Să-ți dea Dumnezeu, Aurică, multe cărți de acum în colo să le scrii, aceste cărți să fie promovate prin școli și generația tânără să învețe de la noi, cei care suntem născuți mai devreme și am făcut tot ce am considerat noi că este mai bun și mai frumos pentru a promova România.

Știu că sunt costisitoare și trebuie să le găsești finanțare, nu e deloc ușor, bravo ție că ai reușit, să reușești și-n continuare! Mulțumesc pentru invitația ta, este o onoare pentru mine să fiu aici”.

Venerabilul profesor-antrenor Tănase Dima a demonstrat aceeași elocință a discursului dintotdeauna și la 87 de ani!

Au fost prezente miercuri seară la Sala Dalles peste 130 de persoane. Seniori, ca venerabilul profesor-antrenor Tănase Dima (cu aceeași elocință a discursului dintotdeauna și la 87 de ani, vedeți o parte a speech-ului său mai jos), Grigore Sichitiu, Dan Apolzan sau Mihai Ciobanu, jurnaliști reputați, ca Dumitru Graur, Ionel Stoica, Răzvan Ioan Boanchiș, Alin Buzărin sau Cristi Costache.

„Aurică și-a lansat această a doua carte, care prezintă interes pentru toată lumea fotbalului și în special pentru specialiști, pentru cei care au în mâini destinele fotbalului românesc și mă refer la antrenorii de copii și juniori în primul rând.

Aurică demonstrează și calități scriitoricești și această a doua carte a sa reprezintă un instrument important în îmbogățirea cunoștințelor de specialitate.

Lucrarea sa poate să contribuie, îndrăznesc să afirm, la redresarea fotbalului românesc, marea lui dorință, și a noastră, fiind ca fotbalul românesc să revină în circuitul competițiilor mondiale de vârf.

Este o carte care îmbogățește biblioteca de specialitate a celor care se frământă și caută modalități de pregătire fotbalistică, sportivă cât mai bună, adaptată la condițiile concrete fiecărui club în parte.

Întâlnirea a fost memorabilă prin participarea distinsă a multor foști jucători și antrenori, surpriza fiind prezența doamne Lipă, un simbol al sportului românesc la cel mai înalt nivel mondial, distinsă personalitate olimpică

Tănase Dima”

Au schimbat „pase” cu Aurel Țicleanu foștii fotbaliști Daniel Pancu, Ilie Stan, Marin „Marry” Dragnea, Paul „Ață” Cazan, Romeo Chihaia, Tudorel „Tomiță” Cristea, Radu Troi, Andrei Cristea, Victor Ene, Marius Baciu sau Gabi Manu. Domeniul artistic a fost reprezentat de cunoscutul cântăreț Adrian Enache.

ADVERTISEMENT

Daniel Pancu: „Fotbalului românesc are calitate în continuare, doar că problemele adevărate vin din societate, din educație, din mentalitate”

Daniel Pancu a preluat perfect… un microfon în sală și a „atacat” cu determinarea care l-a caracterizat și pe gazon. Nu numai pe Aurel Țicleanu, pe care și l-ar fi dorit antrenor, dar și tarele societății românești care afectează profund fenomenul fotbalistic.

„Despre Aurică știam că a fost un mare jucător al României, că a făcut parte din generația «Craiovei Maxima», că a fost un jucător important al echipei naționale.

Am avut plăcerea să descopăr la cursurile pentru obținerea Licenței A, unul dintre lectori fiind dumnealui, o persoană minunată, fascinantă chiar, al cărei discurs și prezentare mi-a atras total atenția, pentru că, practic, lega tot ce înseamnă viața noastră paralelă cu cea fotbalistică, legătura dintre ce înseamnă corectitudine, dreptate, modul în care te comporți în societate, în familie și în cariera fotbalistică.

Chiar dacă am fost binecuvântat și am fost antrenat de somități ale fotbalului mondial, nu doar național, mi-aș fi dorit să fi fost antrenat și de nea Aurică, pentru că sunt convins că aș fi avut foarte multe lucruri de învățat.

Acum, glumind, sper să nu am prea mult timp să citesc, să fiu cât mai ocupat în continuare cu naționala U21! Referitor la asta, legat de calitatea fotbalului românesc, calitatea o avem în continuare, doar că problemele adevărate vin din societate, din educație, din mentalitate, acolo trebuie lucrat și după aia să avem pretenții de la fotbaliști să se comporte într-un fel, la un anumit nivel”.

Aurel Țicleanu: „În cartea mea am încercat să găsesc o formulă a succesului”

Evenimentul a fost prezentat cu umor și amintiri de Emil Grădinescu, cel care i-a fost coechipier lui Aurel Țicleanu la începuturile sale în pretențioasa poziție de „vârf” al comentatorilor de televiziune. Semnatarul prefeței, alt cunoscut jurnalist, Marius Mitran, a trimis un mesaj video de pe alte meleaguri pe care se află, în care și-a exprimat speranța de a fi prezent la ceremoniile de lansare a următoarele cărți ale lui Aurel Țicleanu, precum și în primele pagini, la… prefață!

ADVERTISEMENT

Fără cuvântarea personajului principal de pe scena Sălii Dalles miercuri seară, Aurel Țicleanu, nu se putea încheia nici lansarea cărții sale, nici acest articol.

„Vă mărturisesc că vreo săptămână n-am dormit… Numai doamna mea știe cât m-am frământat… În cartea mea am încercat să găsesc o formulă a succesului, dar un element important este visul. Eu am visat foarte, foarte frumos că bunul Dumnezeu m-a adus pe această scenă… un fost fotbalist pe scena unde a ținut conferințe Nicolae Iorga și George Enescu a avut 26 de concerte…

Faptul că eu mă aflu acum, aici, pentru mine înseamnă foarte mult. Faptul că sunt înconjurat de oameni de așa mare calitate mă impresionează și mă onorează, vă simt ca și familia mea, mă simt foarte bogat din punctul ăsta de vedere.

Important este nu numai ce facem în și cu viața noastră, important este și ce rămâne după noi și această carte asta este, o urmă a mea pentru generațiile mai tinere și cele viitoare.

Am încercat să adun adevărate perle de înțelepciune pe care să le transmit generațiilor viitoare, un cadou, o călăuză, o punte ce poate face mai bine legătura între ziua de ieri și cea de azi, dar, mai ales, de a constitui o caldă și luminoasă rază de speranță pentru ziua de mâine.

Și dacă ne-am strâns peste o sută de oameni la o lansare de carte, îl citez pe Alin Buzărin, cu plata drepturilor de autor, înseamnă că «încă avem o șansă»”

Români, vi se pregătește ceva…

În încheiere, vă anunțăm că următorul eveniment editorial similar va fi pe 17 noiembrie, când Ionel Stoica își va lansa cartea „A fost odată ca niciodată în America”, amintiri din culisele celei mai mari performanțe din istoria echipei naționale, locul 5 în lume la Campionatul Mondial din 1994.

Data nu este aleasă deloc întâmplător, pe 17 noiembrie se împlinesc 30 de ani de la prima… horă devenită ulterior marcă națională, victoria calificării la Mondialul american, 2-1 cu Țara Galilor, la Cardiff, în 1993, goluri de neuitat marcate de Gică Hagi și Florin Răducioiu. Alte timpuri, alt fotbal, alți fotbaliști, alți oameni, altă Românie…

ADVERTISEMENT