Sport

Editorial Cornel Dinu. Doar cu un Politic nu se face primăvară de play-off la Dinamo

Cornel Dinu analizează ultimul meci al etapei 5 din SuperLigă, Dinamo – FC Botoșani, prima victoria „câinilor” fiind decisă de o sclipire a lui Dennis Politic în minutul 90+5.
15.08.2023 | 02:05
Editorial Cornel Dinu Doar cu un Politic nu se face primavara de playoff la Dinamo
Cornel Dinu analizează ultimul meci al etapei 5 din SuperLigă, Dinamo – FC Botoșani, prima victoria „câinilor” fiind decisă de o sclipire a lui Dennis Politic în minutul 90+5. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Dinamo a câștigat, între chin și Amin, primul meci în SuperLigă. Politic este singura confirmare, până acum, a politicii de transferare din această vară. Adie în execuțiile sale un vânticel din nord-vestul Angliei, de origine din Manchester. United. E adevărat că și echipa lui Iftime de Botoșani „și-a adus aportul” la victoria „câinilor roșii” printr-un joc de toată jalea. Aștept îndeplinirea promisiunii lui Iftime: „Dacă mă bate Dinamo, înseamnă că nu am față de Liga 1, că ar trebui să-mi văd de altele”.

Editorial Cornel Dinu. Prima victorie a „câinilor roșii” în SuperLigă, însă doar cu un Politic nu se face primăvară de play-off la Dinamo

N-am mai avut de mult timp o mini-etapă cu doar cinci meciuri în campionatul primei divizii. Eu zic că s-a procedat bine acordându-se un repaus celor trei echipe ale noastre care nutresc speranțe de play-off în Conference League. Chiar dacă sunt unii care susțin că se practică bocetul drobului de sare din povestirea atât de sugestivă a lui Ion Creangă. Chiar dacă, mental, suntem tot acolo…

ADVERTISEMENT

Avem, după cinci etape… mă rog, patru și mai mult de jumătate… trei echipe neînvinse: Steaua/FCSB a lui Gigi Becali, Universitatea Craiova a Olguței și a Rotarului, Sepsi a lui Laszlo Dioszegi și a „prietenilor” de la Budapesta. Prima și ultima n-au jucat, pregătind retururi europene grele, cu Nordsjælland, respectiv Aktobe.

În Copou, Universitatea din Craiova s-a dovedit mai bună decât Politehnica din Iași. Chiar dacă a fost condusă și a trebuit să rămână moldovenii în inferioritate numerică pentru a se impune apoi clar. Cu o contribuție iarăși substanțială a lui Alex Mitriță, jucătorul primelor cinci etape în SuperLigă.

ADVERTISEMENT

Apoi trebuie amintită înfrângerea Rapidulețului în Giulești, cu Petrolul. Care n-a dat gol, dar a câștigat cu 2-0. A „ajutat-o” Rapid cu două autogoluri. Primvs Derby de povestit nepoților. Prea răgușit „glasul roților de tren”, prea multe sincope ale „vișiniilor” cu Bergodi parcă depășit de „pălărie” și e gata halimaiul în Giulești. Șucu, însă, continuă să dea bani, transferul promițătorului Borza a lui Hagi fiind ultima dovadă. …Nu știu ce gânduri are Hagi, care a mai dat drumul unei piese grele, Alibec, să se pricopsească din El Dorado arab în schimbul uitării din/în fotbal…

Editorial Cornel Dinu. Dennis Politic dă semne că și-a „călit” pătrunderile în focul oțelăriilor din Manchester

Ultima partidă a mini-etapei 5 s-a jucat în umbra Arcului de Triumf, între ultimele echipe din clasament înaintea confruntării, Dinamo și FC Botoșani. Prima repriză a fost echilibrată ca dinamică. Cu un plus pentru Dinamo, care a transformat excesul de posesie de la mijloc în săgeți care chiar au avut ascuțimea necesară pentru a străpunge apărarea moldovenilor.

ADVERTISEMENT

Au fost trei ocazii mari ale „câinilor roșii”, două ale interesantului, cum spuneam, Dennis Politic, în minutele 4 și 32, una a lui Bani, în minutul 15. Politic dă semne că și-a „călit” pătrunderile în focul oțelăriilor din Manchester. Nu ca cerberul financiar de la alba-neagra „White & Black”… pardon, „Red & White”… forjorul tratamentist suspendat 3 ani pe piața de capital Eugen Voicu.

Repriza a doua a fost mai mult de luptă. Confuză. Burcă l-a înlocuit pe omniabsentul Abdallah… să-i fie de pomană cui a adus rebutul ăsta la Dinamo… cu mobilul, măcar, Gregorio, dispus la efort și capabil de el.

ADVERTISEMENT

Politic a reconfirmat, ieșind la rampă, în minutul 62, cu o execuție rară prin fotbalul nostru, vole lateral aerian din 14-15 metri, bara fiind, cum se spune, a portarului. Ducan în speță.

Editorial Cornel Dinu. Mai e mult până departe pentru Dinamo, aproape fiind doar războiul intern dintre familia Iacob și cuplul „Red & White” Voicu – Nicolescu

Multe ciocniri la limita eliminării, îndeosebi comise de ai amintitului Iftime de Botoșani. Care au stat destul de departe de poarta dinamoviștilor, facilitându-le acestora o dominare, din păcate pentru ei, sterilă.

Politic a mai prins un șut sănătos, șiret plin, în minutul 90+1, printr-o pădure de picioare, norocul lui Ducan că exact pe direcția lui. Apoi, în al cincilea minut de prelungiri, cursa disperării printre invențiile de fundași moldavi a aceluiași Politic a dus Arcul de Triumf pe șoseaua Ștefan cel Mare. E adevărat, și cu sprijinul portarului Ducan, care a deviat în poarta dată în pază și protecție centrarea cu efect a dinamovistului.

Prima victorie, așadar, a „câinilor roșii”. Meritată. În fața, însă, a unei echipe care va răsufla greu la retrogradare. Un egal și o victorie a „câinilor roșii”, după ce în primele trei etape au „înfrânt” în fața unor formații cu pretenții și posibilități de play-off.

Mai e mult până departe pentru Dinamo, aproape fiind războiul intern dintre familia Iacob, tată și fiu, contra cuplului „Red & White” VoicuNicolescu, următoarea „repriză” fiind programată joi, pe 17 august, în Adunarea Generală a Acționarilor, în care cei din urmă vor să le pună botniță celor dintâi. Eu cred că nu le va fi ușor…


  • 1,47 este cota oferită de WIN2 pentru pronosticul „total goluri 2-5” la meciul FC Voluntari – Dinamo

ADVERTISEMENT