Nimic nu reunește omenirea și o transformă în public așa cum reușește sportul. Indiferent că o face din tribune sau din fața micilor ecrane, lumea trăiește într-un mod unic evenimentele sportive, de la mic la mare. În rândurile care urmează, FANATIK vă prezintă o ierarhie a celor mai importante zece evenimente sportive care au marcat anul 2022.
Începem top 10 al evenimentelor sportive petrecute în anul 2022 cu suspendarea Rusiei din competițiile sportive. Această sancțiune a venit ca o consecință a războiului de la nord, după invazia condusă în Ucraina de Vladimir Putin.
Printre disciplinele care au avut de suferit s-a numărat și fotbalul. Echipa națională a fost blocată din drumul spre Campionatul Mondial din Qatar, neavând dreptul să dispute barajul cu Polonia. De asemenea, și echipele de club din Rusia au fost suspendate de FIFA din toate competițiile internaționale.
Și ITF a condamnat invazia rușilor în Ucraina, dar și complicitatea Belarusului. Astfel, țara lui Putin a fost suspendată din toate competițiile pe echipe din tenisul mondial, dar sportivilor li s-a permis, totuși, să participe individual la turnee și Grand Slam-uri.
Pe locul al 9-lea am clasat telenovela prelungirii contractului lui Kylian Mbappe cu Paris Saint-Germain. În mai 2022, cu doar o lună înainte să rămână jucător liber, golgheterul ultimei Cupe Mondiale a semnat o nouă înțelegere cu campioana Franței.
Mbappe s-a lăsat însă extrem de greu convins să își pună semnătura pe noul contract. Atacantul în vârstă de 23 de ani a oscilat până în ultima clipă între a continua pe „Parc des Princes” și a merge la Real Madrid, club la care a declarat că visează să joace încă din copilărie.
În cele din urmă, Mbappe a ales banii șeicilor de la PSG și a devenit cel mai bine plătit fotbalist din lume. Până în vara lui 2025, atunci când este scadent noul contract, superstarul francez va încasa aproximativ 600 de milioane de euro. Mbappe câștigă doar din salariu 60 de milioane de euro anual.
Ajuns la 35 de ani, Karim Benzema pare că trăiește a doua tinerețe. În mod cert, atacantul și căpitanul lui Real Madrid nu va uita niciodată anul 2022, în care a strălucit în tricoul blanco, motiv pentru care a fost răsplătit cu titlul de cel mai bun fotbalist al planetei.
Karim Benzema a purtat-o aproape de unul singur pe Real Madrid către a 13-a Ligă a Campionilor din istorie. Golgheterul ediției 2021-2022, cu 15 reușite, francezul nu a avut rival în cursa pentru Balonul de Aur, pe care l-a primit în data de 17 octombrie.
În stagiunea precedentă, Karim Benzema a ieșit golghter și în Spania, cu 27 de reușite, și a luat titlul cu Real Madrid. Pe lista trofeelor cucerite de francez în sezonul 2021-2022 și-au mai făcut loc Supercupa Spaniei, Supercupa Europei și Liga Națiunilor cu prima reprezentativă.
Războiul dintre Rusia și Ucraina nu a fost singurul eveniment care a afectat lumea sportului. O veste tragică a lovit chiar înaintea sărbătorilor de iarnă. Pe 16 decembrie, Sinișa Mihajlovic a pierdut lupta cu cancerul și s-a stins din viață, la Roma, la vârsta de doar 53 de ani.
Fostul internațional și tehnician sârb suferea din 2019 de leucemie, o boală pe care reușise să o învingă în urma chimioterapiei şi a unui transplant de măduvă osoasă. Maladia a revenit însă luna martie, iar de această dată i-a fost fatală.
Întreaga lume a fotbalului a deplâns moartea lui Sinișa Mihajlovic, inclusiv Miodrag Belodedici, cel care i-a fost coleg în sezonul 1990-1991, atunci când Steaua Roșie Belgrad a reușit să câștige Cupa Campionilor Europeni.
Ne apropiem încet, dar sigur de top 5 evenimente care au marcat anul sportiv 2022. Unul dintre momentele care i-a lăsat mască pe microbiștii români și cu inimile frânte pe fanii lui Dinamo a fost prima retrogradare a clubului din Ștefan cel Mare în cei 74 de ani de istorie.
29 mai este ziua de neagră amintire pentru întreaga suflare roș-albă, ziua în care Dinamo a pierdut barajul de menținere în primul eșalon. „Câinii” au fost învinși de „frații” de la Universitatea Cluj, după 2-0 pe Cluj Arena și 1-1 în „Groapă”. Ca urmare a acestei contra-performanțe istorice, FCSB a rămas singura echipă din România care a jucat doar în prima ligă.
Una dintre cele mai controversate personalități sportive ale anului a fost nimeni altul decât Cristiano Ronaldo. Revenit pe Old Trafford cu surle și trâmbițe în 2021, superstarul portughez n-a rezistat decât un sezon și jumătate la clubul care l-a consacrat.
Declinul lui CR7 în tricoul „diavolilor roșii” a început odată cu numirea lui Erik ten Hag în funcția de manager. La finalul ediției trecute, Manchester United n-a prins loc decât de Europa League și, imediat, au apărut zvonurile conform cărora lusitanul, care mai avea contract până în vara lui 2023, vrea să plece la un club de Liga Campionilor.
Aventura lui Cristiano Ronaldo la United a luat sfârșit cu puțin timp înainte de startul Campionatului Mondial din Qatar. Cvintuplul Balon de Aur a ratat o mare parte din pregătirea de vară, motiv pentru care a fost mai mult rezervă în mandatul lui ten Hag. Relația dintre Cristiano și olandez a fost mai mereu tensionată, apogeul fiind atins într-un meci cu Tottenham, când fotbalistul a refuzat să intre pe teren și a plecat de la stadion.
Imediat după întreruperea fotbalului în Anglia, Cristiano Ronaldo a oferit un interviu exploziv bunului său prieten, jurnalistul Piers Morgan, în care și-a vărsat toate frustările asupra clubului din Manchester, inclusiv a antrenorului Erik ten Hag. La scurt timp, Manchester United a anunțat că înțelgerea cu Cristiano Ronaldo a fost reziliată pe cale amiabilă.
Pe 30 decembrie 2022, Cristiano Ronaldo și-a găsit un nou angajament. Deși a spus adio Europei, pentru că a semnat cu locul 2 din Arabia Saudită, Al-Nassr, superstarul portughez a devenit cel mai bine plătit fotbalist al planetei. Cu un contract valabil până în vara lui 2025, CR7 va încasa la Riyadh nu mai puțin de 200 de milioane de euro pe sezon.
2022 a fost anul în care natația internațională i-a aparținut lui David Popovici. În vârstă de doar 17 ani, „Racheta din România” a reușit o performanță uluitoare la Campionatele Europene de la Roma. Bucureșteanul nu doar că a câștigat medalia de aur în proba de 100 de metri liber, dar a doborât și recordul mondial, după ce a încheiat cursa în 46.86 de secunde.
La aceeași competiție, David Popovici a reușit să cucerească aurul european și în proba de 200 de metri liber, acolo unde a stabilit recordul mondial la juniori, când cronometrul s-a oprit la 1:42:97. Performanțele de la Europene sunt doar două dintre realizările colosale ale sportivului de la CS Dinamo, care, în 2022, a luat și titlurile mondiale la 100 metri liber și 200 de metri liber la Campionatele Mondiale de la Budapesta.
În acest an au avut loc două momente triste și în tenisul mondial, atât în cel masculin, cât și în cel feminin. Ajunși în prezent la 41 de ani, uriașii campioni Roger Federer și Serena Williams au ales să se retragă din „sportul alb” după două cariere uluitoare.
În ceea ce îl privește pe elvețian, acesta s-a retras în primul rând din cauza problemelor medicale, care nu i-au dat deloc pace în ultimii trei ani. Ultima competiție la care a participat Federer a fost Laver Cup, acolo unde a făcut pereche cu rivalul său de o viață, Rafael Nadal. Finalul carierei sportivului cu 20 de turnee de Grand Slam în palmares a fost atât de emoționant încât toată lumea a izbucnit în lacrimi.
Cu lacrimi în ochi s-a retras și Serena Williams. Ultimul meci din cariera americancei s-a disputat la US Open 2022, acolo unde a ajuns până în turul 3, fiind eliminată de Ajla Tomljanovic. Serena a jucat 27 de ani la profesioniști, perioadă în care a cucerit nu mai puțin de 23 de Grand Slam-uri.
Rămânem în lumea tenisului și clasăm pe a doua treaptă a podiumului scandalul de dopaj în care a fost implicată Simona Halep (31 de ani). Anunțul că în corpul dublei câștigătoare de Grand Slam a fost găsită substanța interzisă Roxadustat a venit pe 21 octombrie.
Momentul în care românca a fost depistată pozitiv la testul anti-doping s-a petrecut însă la US Open, turneul la care Halep s-a oprit în primul tur. Rezultatul a fost același și la proba B, astfel că sportiva din Constanța a fost suspendată din toate competițiile. Între timp, fostul lider mondial a început demersurile pentru a-și demonstra nevinvovăția și speră să revină pe terenul de tenis în 2023.
Evenimentul finalului de an a fost de departe Campionatul Mondial din Qatar. A fost pentru prima dată în istorie când Cupa Mondială se desfășoară în anotimpul rece și nu vara. Și, totuși, turneul final s-a dovedit a fi unul dintre cele mai spectaculoase. Cireașa de pe tort a reprezentat-o chiar finala, care a fost imediat considerată drept cea mai tare din toate timpurile.
Atât Franța, cât și Argentina aveau două titluri mondiale în palmares înaintea confurntării de pe Lusail Iconic Stadium. Toți ochii erau însă ațintiți asupra lui Lionel Messi (35 de ani), aflat la ultima sa Cupă Mondială din carieră. Era singurul trofeu care lipsea din vitrina septuplului Balon de Aur, trofeul care, odată câștigat, l-ar fi pus cel puțin pe picior de egalitate cu Diego Armando Maradona când vine vorba despre cel mai bun fotbalist istorie.
Argentina a început catastrofal turneul final din Qatar, înfrângere cu Arabia Saudită, scor 1-2, dar și a revenit și a câștigat apoi toate meciurile, inclusiv finala cu Franța. După 3-3 la finalul celor 120 de minute, în care Messi a reușit o „dublă”, „pumele” s-au impus la loviturile de departajare. Odată cu triumflul din 2022, Argentina a ajuns la trei titluri mondiale, după succesele precedente, din 1978 și 1986.
Un loc special în seria de evenimente sportive care au marcat anul 2022 îl ocupă tragedia care a lovit întreaga planetă cu doar câteva zile înaintea Revelionului. „Regele” Pele a pierdut lupta cu cancerul de colon care nu îi dădea pace de mai bine de un an de zile și s-a stins din viață într-un spital din Sao Paolo.
Pele a murit la vârsta de 82 de ani, dispariția megastarului brazilian fiind plânsă de întreaga planetă. Vineri, 30 decembrie, marile publicații ale lumii i-au dedicat în totalitate coperțiile. Fostul mare playmaker rămâne, deocamdată, singurul fotbalist din istorie care are în palmares trei titluri mondiale, cu Brazilia, în 1952, 1962 și 1970.