Sport

Editorial Cornel Dinu. Start joc în SuperLiga! Rapid mediocru, Farul și CFR Cluj convingătoare

Cornel Dinu analizează prima etapă din SuperLiga. De la Rapidul mediocru al lui Bergodi, la jocul convingător etalat de Farul lui Hagi și CFR Cluj al lui Mandorlini.
16.07.2023 | 10:40
Editorial Cornel Dinu Start joc in SuperLiga Rapid mediocru Farul si CFR Cluj convingatoare
Editorial Cornel Dinu. Start joc în SuperLiga! Rapid mediocru, Farul și CFR Cluj convingătoare. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

A început un nou campionat botezat pompos SuperLiga. Cu un fotbal pe care toți îl dorim super, dar care adesea a fost doar… supe. Meciuri supe, nu super. Diferență de la Vest la Est dată doar de o literă. Ni se promite cea mai tare SuperLiga de până acum, o mare luptă a orgoliilor, cum bine intitula Cristi Coste o super-analiză a campionatului în revista FANATIK. Doamne ajută, așa să fie!

Editorial Cornel Dinu. Start joc în SuperLiga! Rapid cu Cristiano Bergodi, mediocru, Farul lui Gică Hagi și CFR Cluj cu Andrea Mandorlini, convingătoare

Greu de anticipat, însă, că vom constata o creștere a forței de joc a echipelor noastre. Mai e și barometrul prezenței în cupele europene, unde va fi greu să depășim nivelul de prezențe din anii trecuți. Jinduind iarăși, cel mai probabil, după nivelul grupelor.

ADVERTISEMENT

Deschiderea primei etape a fost la Galați, unde a tras la mal UTA lui Mircea Rednic. S-a alergat mult sub caniculă, după o repriză echilibrată urmând a doua cu Oțelul neașteptat de „călit” de Dorinel Munteanu în conducerea dansului cu o „Bătrână doamnă” sufocată de căldură și obosită de „partener” prea timpuriu.

Golurile egalului 1-1 au fost frumoase, marcate de cei doi Pop(i) de pe teren, mai întâi Rareș de la UTA (minutul 45+5), apoi Alexandru de la Oțelul (minutul 62). Băieții lui Dorinel Munteanu au trecut pe lângă victorie, meritată ca joc, ratând și un penalty prin italianul Cisotti (minutul 76), scos providențial cu piciorul lăsat „în urmă” în plonjon de Florin Iacob, „Pensionarul” din poarta echipei arădene.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Cu antrenori noi, omogenitatea, posesia, desenul jocului e firesc să sufere, încă, la Rapid și Sepsi

Tot la egalitate, dar fără goluri, s-a încheiat și a doua partidă de vineri, într-un Giulești plin, cu o peluză minunată, în răcoarea… caniculei de seară. Garnitura de acum a lui Cristiano Bergodi, Rapid, s-a confruntat cu „fosta” italianului, Sepsi, „încălțată” bine de Liviu Ciobotariu.

A fost a treia egalitate consecutivă la zero dintre cele două echipe. Puțină încleștare reală, multe pase pașnice, de-a latul terenului, rar pe poziții viitoare, redefinitorii, pe direcția porții adverse. Cu antrenori noi, omogenitatea, posesia, desenul jocului e firesc să sufere încă. Nu și angajamentul fizic, implicarea determinată în joc, dorința clară de victorie. Care s-au văzut pe terenul de lângă Podul Grant.

ADVERTISEMENT

Rapid a dominat doar ultimele 20 de minute ale primei reprize. În minutul 28 maghiarul Tamas a scos două șuturi de gol, primul al promițătorului Cătălin Cîrjan după o fază personală de fotbalist. Tot el a trimis mingea, cu capul, în chiar următorul minut, 29, în transversala porții lui Niczuly.

Dilema jocului a fost în minutul 65, când golul lui Marius Ștefănescu, clar ca lumina zilei după majoritatea specialiștilor, a fost stins cu VAR nestins în întunericul nopții printr-o decizie pe care și eu o consider eronată.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Campioana a câștigat la Hermannstadt Sibiu cu echipa a doua

Sâmbătă, Farul a jucat la Sibiu cu gândul la Tiraspol. Gică Hagi a trimis pe teren jucătorii „cu mai puține minute jucate”, eufemism pentru „rezerve”, doar Artean fiind titular de bază (a se vedea distribuția cu Sheriff, miercurea trecută).

Multe execuții greșite de ambele echipe, poate firesc pentru o primă partidă în noul campionat, dar pentru Hermannstadt, nu pentru Farul, la al treilea meci oficial. Mai clar spus, de prea multe ori, totuși, pase de la unii la alții, unele simple, elementare, procedee tehnice precare, șuturi la poartă împrăștiate mult afară.

Și, după două meciuri în care Farul nu i-a dat gol Sibiului cu prima distribuție, acum, cu echipa a doua a marcat când au intrat câțiva titulari, prin Dina Grameni, în minutul 57. Care a profitat de o bălmăjire a fundașilor adverși, culcați din fentă unii peste alții, cu întâmplătorul Valerică Găman în marcaj de umbre.

Și chiar dacă jucătorii lui Marius Măldărășanu au avut vreo 5 ocazii mari de a înscrie (Neguț 45+2, Paraschiv 46, Alhassan 53, Biceanu 65, Iancu 70), față de doar patru ale „fariștilor” (Dumitrache 41, Borgnino 45+5, Rivaldinho 79 și iar Borgnino 90), Gică Hagi  și „copii” săi duc la Ovidiu o victorie surprinzătoare având în vedere garniturile de start. Dar de care aveau mare nevoie pentru moralul cu care vor pleca să cucerească Tiraspolul…

Editorial Cornel Dinu. Deși a vândut piese de bază în distribuția lui Dan Petrescu, CFR Cluj pare să anunțe o nouă „eră” luminată „sub” Andrea Mandorlini

În dealul răcoros al nopții de vară sâmbătă târziu din Gruia Clujului, Napoca romană, am văzut un altfel de „chefere” decât în viziunea și vizuina Bursucului Dan Petrescu, odată cu (re)venirea pe banca tehnică a fostului fundaș de catenaccio Andrea Mandorlini.

Culmea, ofensiv, în 3-5-2 transformat în 3-2-5 pe atac. Cu Manea și Camora veritabile extreme pe posesie. După „cincinalul” tare costisitor financiar, bogat în titluri, dar sărăcăcios în joc, cu Dan Petrescu la comandă, CFR Cluj a trebuit să vândă jucători de bază pentru a evita insolvența, dacă nu chiar falimentul! Așa s-a vorbit, așa s-a auzit și este credibil, zic eu, având în vedere ce „pluton de elită” era în „depoul” lotului „cheferist”.

Primii oaspeți din această clar nouă „eră” declanșată la CFR Cluj, răzășii din dulșile târg al Ieșilor comandați de grozavul Leo, au arătat disciplină în joc (cum altfel?) și curaj, au intrat mai bine în meci, dar cam atât.

Disputa a părut echilibrată, deși gazdele au avut cinci ocazii clare și două goluri la fel de clare, care le-au adus o victorie incontestabilă. Dar poate discutam altfel dacă nu exista VAR și liniile sale de ofsaid la golul marcat de ieșeanul Ghiorghiță în minutul 4. Singura (!) ocazie a oaspeților. Și asta spune totul.

După ce ne-am făcut încălzirea cu meciurile astea, să așteptăm mai mult fotbal de la înfruntările dure ale etapei, FC U Craiova MititeluluiFCSB și DinamoUniversitatea Craiova Rotarului.

ADVERTISEMENT