Începe balul! Aș scrie „Începe circul!”, dar nu vreau să ofuschez din start sensibilitatea „actorilor” implicați. Deși știm toți că va fi (și) circ. Ediția 106 (86 de la introducerea sistemului divizionar) a campionatului, acum botezat SuperLiga, debutează cu meciuri considerate, aprioric, tari. Craiovele se ciocnesc de „dușmanii” tradiționali cu care se „iubesc” cel mai mult: Universitatea Mititelului primește „acasă” asaltul înstelatei cu titluri de… vicecampioană FCSBecali, în timp ce Universitatea Rotarului dă asaltul în deplasare asupra unui Dinamo drapat tot în Red&White, cu ambiții, dar fără bani, nimic nou sub soare.
Meciurile se vor juca oriunde altundeva pe alte stadioane decât cele la care normalul le-ar fi dat dreptul. FC U Craiova 1948 va umple stadionul cu FCSB la Târgu Jiu, iar Dinamo va începe chinul la… la… la… tra-la-la afară din București, la Târgoviște sau Ploiești. Pentru că în Șoseaua Ștefan cel Mare vechiul stadion stă bine-mersi nefolosit așteptând să fie demolat și reconstruit, probabil la Paștele Câinilor, așa cum se fac la noi treburile care țin de stat. De statul degeaba, sinonim cu statul român.
Pe stadionul de la Arcul de Triumf nu s-a găsit soluția tehnică pentru implementarea VAR-ului, altă probă de competență a factorilor de răspundere. Iar pe „Arena Națională” vin celebrele trupe Guns N’ Roses (16 iulie) și Depeche Mode (26 iulie) și fotbalul e gonit de boxele de mii de wați. Valabil și pentru FCSB etapele viitoare considerate „acasă”.
Nu mai există în București Arenele Romane, teatrele de vară din parcul Herăstrău, din parcul Național, din parcul Bazilescu (la care se lucrează, e adevărat, la reabilitare…), unde s-ar putea desfășura concertele, trebuie musai pe „Arena Națională”?!
Iar alte stadioane… Cel din Regie, al Sportului Studențesc, a fost lăsat în paragină de raketul care a îngropat și echipa, Șiman Vasile, iar stadionul din Cotroceni a fost confiscat de Măria Sa Isărescu Unicu, guvernatorul BNR, de neatins, de neschimbat, de nederanjat de 33 de ani sub înaltă protecție de la Înalta Poartă FMI. Cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume, în foncție din 1990.
Când i-a fost dat Băncii Naționale Parcul cu Platani în 1990, docomentele stipulau clar că una dintre obligațiile instituției financiare era să nu schimbe destinația sportivă a bazei. După ce Progresul Național, echipa tradițional „bancară”, a sucombat în 2009, Măria Sa Isărescu Unicu a închis stadionul circuitului fotbalistic firesc și nimeni nu-l întreabă de sănătate sau… pensie! Păi cine are curajul?!
Dinamo sau FCSB, sau amândouă, ar fi putut să joace meciurile de „acasă” acolo, în Parcul cu Platani din Cotroceni, în centrul Bucureștiului, cu tribunele pline. Dar ce contează, FMI veghează pe Unicu ce hibernează, dar boxează cu oricine-l deranjează….
Că tot veni vorba de FCSB, în etapa a doua se joacă singurul Derby de România, cel cu Dinamo. Unde? În Ghencea? Hai-da-de, poate să-l avanseze la gradul de gheneral în rezervă… de securitate maximă! La „Obregia”, la „Mărcuța”, la „Săpoca”, la „Malamuc” (nu e o greșeală, e cu „m”, nu cu „b”, deși înseamnă același lucru), oriunde departe de Ghencea, pe colonelul de justiție Florin Costeluș Talpan. Pentru care nu există altceva pe lumea asta decât obsesia maladivă de a-l distruge pe Gigi Becali cu echipa sa. Adevărata Steaua, în ciuda unei hotărâri judecătorești aiurea.
Chiar nu se găsește nimeni în ditamai Ministerul Apărării Naționale care să-l aducă la raport în poziție de drepți pe Costeluș? Care, printre alți ofițeri ai glorioasei Armate Române, a semnat actele prin care a luat Gigi Becali secția de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei și a făcut-o club de fotbal de top măcar pe plan intern.
Dacă stadionul din Ghencea poate fi închiriat de o mână de suporteri care răgușeau pentru Steaua lui Becali când bătea pe Ajax, pe Valencia, se califica în semifinalele Cupei UEFA și care acum au uitat vremurile acelea, de ce nu i se permite și lui Gigi Becali să închirieze arena? Sau lui Dinamo? Că secția de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei, echipa de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei, înființată/reinventată/reactivată, spuneți-i cum vreți, tot anul 2017 rămâne pe certificatul de botez, nicio legătură cu Steaua adevărată, nu deranjează nici gazonul și nici tribunele în Liga a II-a.
Revenind la prima etapă din SuperLiga, FC U Craiova 1948 joacă la Târgu Jiu cu FCSB pentru că, la fel ca pe „Arena Națională”, bijuteria de stadion din Bănie a trebuit să suporte tropăiala festivalului IntenCity și a fost scos gazonul pentru a-l proteja.
Iar la aceste indisponibilități „cultural-artistice” ale stadioanelor trebuie să adăugăm și „Cluj Arena”, care va trimite echipa de suflet a Clujului, U Cluj, în pribegie în perioada festivalului Untold (3-6 august). Da, toți vrem concerte, festivaluri, sunt nu numai bine-venite, sunt chiar necesare, dar nu pe stadioane! Lăsați stadioanele fotbalului!