Sport

Editorial Cornel Dinu. Chinul Dinamo și autoflagelarea FCSB în lumina Farului

Cornel Dinu analizează chinul lui Dinamo cu Metaloglobus în Cupa României, înfrângerea liderului FCSB cu UTA, la Arad și victoria Farului cu Universitatea Craiova în SuperLigă.
30.08.2023 | 00:12
Editorial Cornel Dinu Chinul Dinamo si autoflagelarea FCSB in lumina Farului
Editorial Cornel Dinu. Chinul Dinamo și autoflagelarea FCSB în lumina Farului. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Doamne, ce s-a mai chinuit Dinamo să bată divizionara secundă Metaloglobus în Cupa României! FCSB  a vârsat și ea șiștarul cu lapte la Arad, înfrângere cu UTA și 3 jucători de bază – Coman, Pantea și Chiricheș – indisponibilizați pentru meciul din etapa viitoare cu Universitatea Craiova. Care s-a „ars” pe litoral, dar nu la plajă, ci la Ovidiu, cu Farul luminat de golurile lui Louis Munteanu.

Editorial Cornel Dinu. Chinul Dinamo și autoflagelarea FCSB în lumina Farului

Dinamo a întâlnit în Târgoviștea mea pe Metaloglobus în play-off-ul (???) a ceea ce a ajuns formula de neînțeles a Cupei României în viziunea modernă, europeană, nu-i așa?, a conducerii FRF, într-un sistem greoi, cu grupe în care fiecare joacă misterios de aiurea acasă sau în deplasare, dar doar odată, cu fiecare…

ADVERTISEMENT

În prima repriză, oarecum șocant, a condus jocul, a atacat și a contat echipa din Liga 2 a omul de afaceri de origine siriană Imad Mohamad Kassas, prietenul credinciosului creștin Gigi Becali. „Metalglobaliștii” au avut și o bară.

…În timp ce echipa din Liga 1 a complexatului, fotbalistic vorbind, și hapsân financiar om doar din, nu de afaceri Nicolescu Andrei n-a tras spre, nu mai vorbesc „pe”, poarta adversă nici măcar o săgeată, nu mai vorbesc de vreun șut, spre dealul Sfintei Mănăstiri Dealu.

ADVERTISEMENT

Mar(m)ota cealaltă conducătoare la Alba Neagra Red & White, Voicu Eugen, stă mai retras, ascuns sub pliurile de la fusta fostei partenere combinatoare Maria Vlas de la escrocheria FNI. Și așteaptă bani de la alții cu care să facă pe Dinamo (iarăși) mare.

Editorial Cornel Dinu. Mângâiați de mare șansă, „câinii roșii” au arătat ca o divizionară de Liga 2

Mult lăudatul (pe drept de cele mai multe ori) Ovidiu Burcă a făcut la pauză 4 schimbări. Deci, prin consecință logică, oare când a făcut bine echipa? În formula nouă, neavenitul Homawoo l-a servit pe Zakir și în minutul 51 era 1-0 pentru Liga 2 vs Liga 1.

ADVERTISEMENT

Metaloglobus s-a retras după minutul 70, invitându-i pe dinamoviști să tragă și ei un șut la poartă. Și, din două acțiuni chinuite, în minutele 78 – profitând de adormirea portarului advers, și 90+4 – profitând de crampele defensivei adverse, Bani aduce victoria și calificarea în grupe. Surprinzătoare prin inferioritatea echipei lui Burcă până în minutul 70.

Concluzia e simplă: mângâiați de mare șansă, „câinii roșii” merg mai departe în Cupă, dar, după cum au jucat și cu cine, deocamdată sunt tot cam de Liga 2. Și vineri merg în Giulești, unde Rapid abia așteaptă să-i calce pe coadă…

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Penalty văzut numai cu ochii VAR deschiși de Szabolcs Kovacs și Viorel Flueran și impus în căști umbrei de arbitru George Găman

Cea mai așteptată partidă a etapei 7 din SuperLiga s-a jucat pe fondul alb-roșului din tribunele frumosului stadion „Francisc von Neuman” din Arad, unde a venit cu pretenții de victorie liderul din Berceni.

Distribuția, ca tot lotul „Bătrânei doamne” UTA, a adus cu o… reprezentativă ONU! Opt străini, tunați și adunați de pretutindeni de la început și alți trei ce-au așteptat cuminți pe bancă să le vină rândul la joc.

FCSB, doar cu Tavi Popescu rezervă de luat în calcul, a avut trei ocazii în primele cinci minute, ce puteau decide soarta întâlnirii. Marcase deja Coman (minutul 4) și meciul părea ușor pentru oaspeți. UTA, însă, s-a agățat cu încăpățânarea lui Mircea Rednic de adversarii superiori altfel și a egalat (minutul 18) dintr-un penalty inexistent.

Văzut numai cu ochii VAR deschiși de Szabolcs Kovacs și Viorel Flueran și impus în căști umbrei de arbitru George Găman, terorizat de perspectiva unei noi suspendări dacă gândește liber și nu ascultă vocea Big Brother… pardon, Little Brother, că Istvan este fratele mare.

Iar „galbenul” acordat aiurea lui Pantea la faza penalty-ului avea să aibă consecințe strâmbe… nicio aluzie, Mircea dragă… la ruperea echilibrului numeric în minutul 45+4, când fundașul fecesebist a primit, de data asta corect acordat, al doilea „galben” la un henț pe bune după o intervenție hilar ratată în fața lui Rareș Pop.

Editorial Cornel Dinu. Prima înfrângere a „fesebecaliuței” a fost o auto-înfrângere, ajutată, e drept, dar nu determinată de un arbitraj prost

În al doilea mitan, cum spun părinții englezi ai football-ului și noi, pe vremuri, la reprize, UTA, cu om în plus, n-a jucat nimic în plus, a avut o singură ocazie, pe care a transformat-o în golul victoriei, marcat de nemarcatul Cooper (minutul 60) cu un șut clar din 14 m central.

Banca tehnică a FCSB-ului nu a fost în stare să reacționeze, să mobilizeze halimaiul decizional venit de la Palat, bomboana pe coliva celor 3 puncte punând-o răsfățatul patronului, Florinel Coman, cu un gest de cioban… pardon, a fost fără intenție sau aluzie… rectific, cu un gest de golan pentru care a primit și el al doilea „galben” și a plecat să-și spele frustrările la duș (minutul 83).

Prima înfrângere a „fesebecaliuței” aș spune că a fost o auto-înfrângere, ajutată, e drept, dar nu determinată de un arbitraj prost. Chiar și cu un om în minus, la 1-1, „bercenarii” aveau valoarea superioară necesară măcar menținerii rezultatului, dacă nu chiar mai mult, dar n-au părut o echipă dispusă la sacrificiu, ci o „primadonă” deranjată că o „Bătrână doamnă” nu-i arată respectul cuvenit și cutează să acapareze ringul verde de dans.

E comerț „grețili” de vorbe și la Haralamb Charalambous, cel care iese în față, ca antrenor doar pe hârtie. Actor bunicel care-și spune cumințel rolul, de cele mai multe ori abil, ca mai toți urmașii străvechii Elade.

Bietul de el, „se dă” tămâia din cădelnița eruditului fost patriarh și președinte al Ciprului, Makarios al III-lea, când, în realitate, este doar fumul ce se-mprăștie…

Editorial Cornel Dinu. „Săraca țară bogată” dintre Dunăre și marea cea mare, Dobrogea nu-l ajută pe Gică Hagi cu nimic

Câte ceva și despre partida jucată la Ovidiu, între Farul lui Gică Hagi și Universitatea Craiova a Olguței Rotarului, al cărei certificat de naștere a fost semnat de conducerea FRF anterioară Burleanului direct în liga a doua, perfect… neregulamentar. C-așa-i la noi, legile sunt doar pentru nealiniați în frontul puterii.

Noapte pașnică, de sfârșit de sezon pe litoral, fără Vântul Nordului care-l deprima atâta pe Publius Ovidius Naso, poetul exilat din bătrâna Cetate Eternă Roma de marele împărat Octavianus Augustus.

Distribuții asemănătoare ca posibilități de joc, în blocuri strânse, cu circulație și presionare mult mai eficiente la Farul în prima repriză. În care, pe tabele de marcaj, și-a pus pecetea, prin două execuții de excepție (minutele 17 și 35), tot un fel de exilat, Louis Munteanu.

…Vândut la Fiorentina urmașilor fotbalistici ai familiei de’ Medici, de unde, considerat prea plăpând încă pentru pretențioasa Serie A, a fost lăsat să se mai călească acasă, la mal de Pontus Euxinus, la nărăvașul mereu tânăr și neliniștit Gică Hagi. Care, după mine, domină și ca antrenor, cum a făcut-o și ca jucător, fotbalul nostru.

Dramatic este că trebuie să-și vândă „copiii”, crescuți bine cu mingea obiect de studiu permanent, nu în rol de „chezaș de domnie la Stanbul”, ci ca să-și țină în regim de producție Academia și echipa.

Drama acestui adevăr… dramatic este că Dobrogea atât de bogată îl obligă la comerțul ăsta „în viu” pentru că nu-l ajută cu nimic. „Săraca țară bogată” dintre Dunăre, până la vărsare, și marea cea mare în care „moare” marele fluviu…

…Cu dubioși îmbogățiți și pe acolo din învârteli prădalnice, peșcheș și bacșiș, cu suflete fără suflet, egoiste, de culoarea smoalei. Nu-s departe, caracterial, gardienii primitivi ai canalului de groaznică amintire ce brăzdează Dobrogea de unghiile-n gât ale multimilionarilor egoiști de acum. Unii chiar urmași ai jandarmilor cominterniști din acei ani crunți ai răzbunării oarbe a „puterii populare a muncitorilor și țăranilor”.

Editorial Cornel Dinu. Oltenii se zbătură ca prazul la fiert, dar, ca la turf, „clasa triumfă handicapul”

Revenind la fotbal, în repriza a doua de la Ovidiu, și Farul, și Universitatea Craiova au făcut cele cinci schimbări ca la liniile de hochei. Oltenii se zbătură ca prazul la fiert, dar Farul a avut din nou trei ocazii, ca și în prima parte a meciului și putea „închide” Universitatea din Craiova cu trei „lacăte”, simbol de neprezentare.

Și uite-așa te duce gândul că foștii jucători de creație, cazul lui Gică Hagi, pregătesc mult mai eficient atacul decât foștii apărători, în speță Laurențiu Reghecampf. Excepțiile, căci sunt, doar confirmă regula. Cert este, ca la turf, că, adevărat, „clasa triumfă handicapul”.

ADVERTISEMENT