Sport

Editorial Cornel Dinu. FCSB a câștigat cu floricica pusă de Florinel Coman la Groapa lui Dinamo

Cornel Dinu analizează victoria lui FCSB, 1-0 cu Dinamo prin golul lui Florinel Coman și critică dur pe Andrei Nicolescu și Ovidiu Burcă că duc pe „câinii roșii” la Groapă.
27.11.2023 | 08:47
Editorial Cornel Dinu FCSB a castigat cu floricica pusa de Florinel Coman la Groapa lui Dinamo
Editorial Cornel Dinu. FCSB a câștigat cu floricica pusă de Florinel Coman la Groapa lui Dinamo. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

FCSB a câștigat, iarăși, în fața lui Dinamo. Florinel Coman a pus o floricică de execuție tehnică la Groapa epigonilor de acum ai „câinilor roșii” de altădată. Iar Andrei Nicolescu și Ovidiu Burcă își dreg discursurile în acorduri funebre de prohod.

Editorial Cornel Dinu. FCSB a câștigat cu floricica pusă de Florinel Coman la Groapa lui Dinamo

N-a fost niciodată o asemenea diferență de cifre, de joc, de toate, după un tur de campionat între Dinamo și FCSB, în favoarea fostei Steaua. De nepronunțat, ca o „favoare” derizorie pentru epigonii „câinilor roșii”, ajunși niște cotarle fără culoare.

ADVERTISEMENT

Plus o deosebire atât de flagrantă între cei care conduc cele două grupări. Și aici, fără a lungi comparația imposibilă, cu un avantaj clar de continuitate, buget, organizare pentru FCSB, fosta Steaua. Condusă de vreo două decenii, din toate punctele de vedere, de contestatul degeaba Gigi Becali, un fel de Cornelius Lucius Sulla, dictator în Roma antică un secol înaintea lui Iisus Hristos.

Dincolo, la Dinamo, de vreo trei, patru ani cerberii deciziilor au fost și sunt un fel de combinație între Ostep Bender, escrocul lui Ilf și Petrov, și demagogii Farfuridi plus Brânzovenescu ai mereu actualului Ion Luca Caragiale, la un loc, în fapte și discursuri fanfaronice cronice, n-am acum lămâie ca să le pot scrie numele fără să-mi facă greață.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. În prima repriză FCSB a așteptat, superioară, ca golul să vină de la… sine, iar Dinamo „mârâit” cu colți tociți

Aseară, prima repriză a confirmat că întâlnirile dintre aceste mari firme ale fotbalului nostru, Dinamo numai cu numele și Steaua cu numele forțat FCSB de minți bolnave de prea multe grade, indiferent de starea lor, sunt mai mereu o luptă echilibrată.

Dinamo a fost mai  motivată, a evoluat într-un bloc scurt, agresiv, care a închis eventualele culoare de pătrundere ale „becalioților”, urcând cu presingul în jumătatea de teren adversă. Dar împiedicându-se mereu la ultima pasă, „decisiva”, parcă speriați, sigur neputincioși în preajma careului advers.

ADVERTISEMENT

FCSB, fosta Steaua, a lăsat impresia că totul va veni de la sine, jucătorii lui „nea Gigi” au pierdut majoritatea duelurilor individuale , cu o posesie lentă, previzibilă, fără imaginația unor combinații cu adevărat penetrant ofensive. Au creat impresia că erau „drogați” cu gândul liniștitor „Lasă, dom’le, că până la urmă nu se poate să nu le dăm gol și să-i batem”.

Au lipsit de ambele părți ocaziile de a marca, și ca o coincidență a mentalității de joc în gol, fără gol. Cam „deși” doar practicanți ai fotbalului, îndeosebi și neașteptat la FCSB, fosta Steaua, care au lăsat impresia că e suficient să intre pe teren pentru a câștiga meciul.

ADVERTISEMENT

Cotarlele fără culoare, epigonii „câinilor roșii”, au „mârâit” destul de des, mușcând cu colții tociți, fără eficacitate, doar din pasele adverse, ceea ce nu a adus periculozitate la poarta Târnovanului. Voință da, putirință ba.

Editorial Cornel Dinu. Certați la pauză de „nea Gigi”, slujitorii au jucat altceva, Dinamo a forțat cât a putut pe final, dar ’geaba voință dacă nema putirință

Ce ziceți, la pauză o fi ajuns cearta „stăpânului” de la „Palat”  în vestiarul antrenat între meciuri doar de Mihai Pintilii, acompaniat de crainicul de tușă și complezență, creștinul Ilie Haralambie? N-are rost niciun sondaj, întrebarea era retorică…

Ca urmare, FCSB, fosta Steaua, a început mai agresiv, mai coerent repriza a doua. Au fost mai prezenți slujitorii… pardon, jucătorii lui „nea Gigi” în terenul „Red & White”… pardon, „alb-roșilor” cuplului de comici vestiți a terenului, Burcă & Nicolescu.

A fost perioada decisivă a meciului. „Becalioții” au avut trei ocazii, două mari, dar le-a trebuit o lovitură liberă executată perfect de Floricel… pardon, Florinel Coman. Deși merită, fără nicio ironie, să-l răsfăț Floricel pentru floricica aia de șut. La care îngerul de până atunci (mă refer la meciurile precedente), Golubovic, a privit cu admirația spectatorului…

A urmat o oarecare retragere, indubitabil fără torțe, a echipei „bercenare”, fostă Steaua, și, pe final, Ghezali și Lucas au avut oportunitatea de a egala. Dar Târnovanu și-a păstrat poarta virgină și cele 3 puncte în mănuși, ca să se facă 5 deasupra „frânarilor” din Gruia, CFR-ul lui Andrea Mandorlini nefiind în stare s-o șifoneze pe „Bătrâna Doamnă” UTA a „Puriului” Mircea Rednic cu nici măcar un gol.

Editorial Cornel Dinu. Nicolescule, ce cauți tu la Dinamo?

Ca atitudine, poate că Dinamo ar fi meritat un punct, îndeosebi prin prestația din prima repriză și din finalul meciului. Dar nu se câștigă puncte marcând doar la impresia artistică. Oricât s-au zbătut „burcii roșii”, epigonii „câinilor roșii”…

Iar cu „calitatea” atât de tocată în declarații brânzovenești de alde Nicolescu, neconcretizată în goluri, respectiv puncte, te duci pu…ternic spre Liga 2. Golurile, punctele, locul din clasament contează în existența unei echipe și judecata firească a chinuiților suporteri dinamoviști. Cum să conceapă, cum să înțeleagă, cum să mai aibă răbdare când echipa lor, nu a ta, Nicolescule, are 11 jocuri consecutive fără victorie, în care a marcat 3 goluri și a încasat 18?!

Este urmarea conducerii tale înțelepte, despre care tăticul tău spune că ai fost selectat la PSG, tu-ți amintești de Nantes, puneți-vă de acord, legitimația ta de fotbaliator are doar Petrolul Teleajen pe ea, joci în naționala avocaților, antrenezi naționala juriștilor, se spune că ești un avocat de succesuri, ce cauți tu la Dinamo?! Că ai declarat că n-ai avut niciodată o echipă iubită în copilărie sau mai apoi…

Ai dat din coate și plisc, ți-ai împlântat frustrările, dar și instinctele de căpătuială la Rapid, parcă era și Ovidel Burcă p-acolo, te-au ușuit de acolo, acum v-ați reunit la Dinamo. Să-i cântați prohodul?

…Nu-i numai vina voastră, nu… Ci și a societății pleavă de la noi, a „democrației originale” care a distrus țara.

ADVERTISEMENT