Life

Fuego a fost decorat cu „Ordinul de onoare” de Primăria Chișinău. Mesajul artistului pentru admiratorii săi, dar, în premieră, și pentru „dușmani”

Fuego a fost decorat cu „Ordinul de onoare” de Primăria Chișinău. Paul Surugiu a dat un mesaj emoționat pentru admiratorii săi, dar și pentru „dușmani”, exclusiv pe FANATIK.
13.06.2023 | 19:00
Fuego a fost decorat cu Ordinul de onoare de Primaria Chisinau Mesajul artistului pentru admiratorii sai dar in premiera si pentru dusmani
Fuego a fost decorat cu „Ordinul de onoare” de Primăria Chișinău. Mesajul îndrăgitului artist pentru admiratorii săi, dar, în premieră, și pentru „dușmani”! Foto: arhiva personală
ADVERTISEMENT

Cunoscutul și atât de iubitul Paul SurugiuFuego a aniversat 30 de ani de carieră artistică în capitala Republicii Moldova, Chișinău, duminică seara, 11 iunie, la Teatrul Verde. Ocazie cu care a fost decorat cu „Ordinul de onoare” de Primăria celui mai mare și important oraș al fraților de peste Prut.

Fuego a fost decorat cu „Ordinul de onoare” de Primăria Chișinău. Mesajul îndrăgitului artist pentru admiratorii săi, dar, în premieră, și pentru „dușmani”!

Evenimentul de la Chișinău a fost unul de referință în spațiul cultural comun româno-moldovean, o bucurie atât pentru cei de pe scenă, cât și pentru cei peste 5.000 de spectatori veniți din toate teritoriile locuite de români.

ADVERTISEMENT

Spectatori care s-au bucurat de momente de aur cu Paul Surugiu – Fuego și prieteni deosebiți ai săi, artiști cunoscuți alături de care a cântat în duet, cum ar fi Paula Seling, Anișoara Puică, Nelly Ciobanu, Maria Stoianov, Ian Raiburg, Gabriel Nebunu și formația pop Akord.

Fuego in concert la Teatrul Verde din Chisinau
Fuego a cântat și a încântat peste 5.000 de spectatori la Teatrul Verde din Chișinău. Foto: arhiva personală

Fuego a fot onorat de Primăria Municipiul Chișinău, cu „ORDINUL DE ONOARE” pentru merite deosebite în plan cultural și pentru cariera de 30 de ani. Această distincție se acordă personalităților remarcabile care contribuie la promovarea valorilor naționale ale Republicii Moldova și ale Chișinăului. Iar Fuego este primul artist român distins cu „ORDINUL DE ONOARE”, titlul fiindu-i înmânat în cadru oficial de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

ADVERTISEMENT

Fuego: „Iubesc Chișinăul, iubesc Moldova, publicul de aici, n-o să uit niciodată prietenia cu care m-au onorat regretații mari poeți Grigore Vieru și Nicolae Dabija”

În exclusivitate pentru FANATIK, Paul Surugiu – Fuego și-a exprimat sentimentele profunde față de frații noștri din Republica Moldova, față de marile valori culturale ale acestora, cu „borne” nemuritoare ca Grigore Vieru sau Nicolae Dabija.

„Știe toată lumea că în Republica Moldova m-am simțit mereu și mă voi simți mereu ca acasă. Iubesc Chișinăul, iubesc Moldova, publicul de acolo și am nenumărate amintiri din acel spațiu înrudit cu România!

ADVERTISEMENT

De fiecare dată când trec Prutul, din păcate cu pașaport, simt, așa, un gol imens în sufletul meu, gândindu-mă la «Poetul Luminii» Grigore Vieru, care a plecat mult prea repede dintre noi și nu a reușit să vadă sârma ghimpată de la Prut dată jos.

Sunt fericit când ajung la Chișinău pentru că, în Palatul Național «Nicolae Sulac», cea mai mare sală a capitalei moldovene, eu am cele mai frumoase amintiri. Oamenii vin cu flori, mă îmbrățișează, sunt alături de mine de fiecare dată la evenimentele importante, așa cum s-a întâmplat și în urmă cu câteva zile, când, la Chișinău, am sărbătorit 30 de ani de carieră profesională, la Teatrul Verde, în aer liber, în fața a peste 5.000 de oameni, care, atenție!, au plătit bilet ca să vină să mă vadă pe scenă.

ADVERTISEMENT

”Eu cred că asta este marea satisfacție a unui artist”

Eu cred că asta este marea satisfacție a unui artist: să știe că oamenii vin pentru că-și doresc să-l vadă. Nu poți să forțezi pe cineva să vină să te vadă în sala de spectacol. Mai ales în zilele noastre, când internetul, online-ul, televiziunile au acaparat totul. Și când oamenii au posibilitatea să te vadă la televizor și pe internet să-i scoți din casă să te vadă în sala de spectacol eu cred că este o mare realizare pentru orice artist. Și cred că asta este împlinirea mea, să știu că joc cu sălile pline, alături de publicul meu și de nișa mea de spectatori care mă apreciază.

Am fost alături de cele mai mare nume ale Basarabiei în acest spectacol de la Chișinău, care s-a intitulat «Mi-a fost dor de voi». Este primul dintre cele două spectacole aniversare, cel de-al doilea va avea loc la Sala Palatului din București, pe data de 30 noiembrie, la ora 19:00.

Ce vreau să vă spun este faptul că în Republica Moldova am lucrat cu mari profesioniști. De la părintele mei spiritual Grigore Vieru până la marele poet-patriot Nicolae Dabija, care m-au onorat cu prietenia lor de neprețuit. De la marele Mihai Cimpoi, marele eminescolog Mihai Cimpoi până la compozitorii vestiți Ianuș Raiburg sau Dumitru Matcovschi, care a scris atât de frumos versuri pentru muzica mea.

”Mă obligă să fiu mai bun”

Întoarcerea mea la Chișinău a fost specială și pentru că primarul capitalei, domnul Ion Ceban, mi-a oferit distincția onorifică «ORDINUL DE ONOARE» al municipiului Chișinău pentru activitatea mea culturală de 30 de ani, pentru promovarea limbii române, pentru promovarea artei basarabene peste tot în lume și, desigur, în cadrul emisiunii mele «Drag de România mea», care se difuzează duminica, la TVR2.

Sunt onorat pentru această distincție, care mă obligă să fiu mai bun, mai perseverent, să scot piese noi, să fac spectacole frumoase, într-o lume în care arta nu mai este apreciată la justa ei valoare.

Mulțumesc domnului primar Ion Ceban și promit că voi reveni cu drag la Chișinău, respectând cu sfințenie dragostea pentru acest oraș și pentru oamenii săi, care m-au răsplătit mereu cu emoții, aplauze și împliniri!”

Ion Ceban, primarul Chisinaului si Paul Surugiu - Fuego
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, i-a acordat lui Paul Surugiu – Fuego „Ordinul de onoare” al Primăriei din capitala Republicii MOldova. Foto: arhiva personală

Fuego: „Nu ezitați să citiți revista TAIFASURI pentru că acolo îmi scriu gândurile, trăirile, sentimentele și, desigur, dragostea pentru colegii mei de scenă, dragostea de țară și dragostea de limba română”

Fuego mulțumește admiratorilor săi pentru dragostea consecventă cu care îl înconjoară și adresează, exclusiv pe FANATIK,  o invitație „dușmanilor”, acelora care nu îi agreează muzica.

„Vreau să mulțumesc aici, pe site-ul FANATIK, tuturor admiratorilor mei, care, pe parcursul anilor, au intrat în sala de spectacol și îi invit și pe cei care nu nu-mi agreează muzica să vină să mă vadă pentru că-și vor schimba părerea despre mine. Chiar și celor care nu doresc să mă asculte eu pot să le ofer un zâmbet în sala de spectacol și un cântec cu drag pentru ei.

Vă doresc o vară frumoasă tuturor cititorilor FANATIK și TAIFASURI și mă bucur pentru că această colaborare cu revista TAIFASURI și cu acest trust de presă îmi deschide noi orizonturi. Reușesc în fiecare joi de dimineață să pun în pagina 2 a revistei TAIFASURI un editorial pe care îl scriu acolo cu sufletul deschis pentru toți cititorii noștri.

Așadar, vreau să vă spun că vă așteaptă alte și alte surprize în fiecare săptămână și nu ezitați să citiți revista TAIFASURI pentru că acolo îmi scriu gândurile, trăirile, sentimentele și, desigur, dragostea pentru colegii mei de scenă, dragostea de țară și dragostea de limba română. Vă iubesc!”

Ion Ceban, primarul Chișinăului: „Îi dorim lui Paul Surugiu, lui Fuego, să înmulțească anii de carieră cu încă vreo 60 și să ne bucure cu muzica sa!”

Primarul Municipiului Chișinău, Ion Ceban, îl apreciază în mod deosebit pe Paul Surugiu – Fuego, primul artist român căruia i-a oferit „ORDINUL DE ONOARE” al capitalei Republicii Moldova.

„Ne-am bucurat de concertul aniversar al artistului Paul Surugiu-Fuego și suntem bucuroși să-i oferim «ORDINUL DE ONOARE AL MUNICIPIULUI CHIȘINĂU», el fiind primul artist care primește această distincție! E o bucurie să știm că avem astfel de promotori ai orașului nostru și ne bucurăm să fim alături de un artist care de ani de zile se dăruiește artei! Îi dorim să înmulțească anii de carieră cu încă vreo 60 și să ne bucure cu muzica sa!” – Ion Ceban, primarul Chișinăului

Paul Surugiu – Fuego este și „Artist al Poporului Republicii Moldova”, distincție pe care a primit-o de la președintele Nicolae Timofti, în 2012, din partea Președenției Republicii Moldova, la reședința de stat, cu onoruri militare!

Din 2019, Paul Surugiu – Fuego este directorul onorific al revistei săptămânale „TAIFASURI”, în care publică editoriale „de suflet și simțire românească” foarte, foarte apreciate.

ADVERTISEMENT