Sport

Editorial Cornel Dinu. Steaua FCSB și CFR Cluj s-au poticnit, Rapid a profitat. Dinamo… Care Dinamo?

Cornel Dinu analizează, exclusiv pe FANATIK.RO, ultima etapă a turului din SuperLigă. De la bătălia Craiovelor și derby-ul FCSB – Rapid, la Hermannstadt – CFR Cluj și UTA - Dinamo.
08.11.2023 | 10:30
Editorial Cornel Dinu Steaua FCSB si CFR Cluj sau poticnit Rapid a profitat Dinamo Care Dinamo
Editorial Cornel Dinu. Steaua FCSB și CFR Cluj s-au poticnit, Rapid a profitat. Dinamo... Care Dinamo? Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Beneficiara ultimei etape din SuperLigă a fost, fără nicio îndoială, Rapid. Care a „accelerat” peste Steaua FCSB, s-a apropiat la două puncte de încă lidera din Berceni și la numai unul de perdanta CFR Cluj, 0-1 cu merituoasa Hermannstadt a merituosului Marius Măldărășanu, ajunsă pe locul 4, înaintea prea capricioasei Universitatea Craiova, doar egala „dușmanului” Mititelu în Bănia divizată.

Editorial Cornel Dinu. În ultima etapă a turului din SuperLigă, Craiovele au „dat-o la pace”, Steaua FCSB și CFR Cluj s-au poticnit, Rapid a profitat. Dinamo… Care Dinamo?

Ultima etapă a turului de SuperLigă a debutat cu trei partide încheiate la egalitate. Poli Iași – Oțelul 1-1, vă mirați? Nu, e firesc pentru două echipe doar de luptă, echilibrate și-ades identice în a închide jocul pentru a ciupi un punct, oricum mai bun decât nimic. Nu prea câștigă, dar nici nu pierd și se țin astfel departe de emoțiile subsolului.

ADVERTISEMENT

Apoi Sepsi și-a continuat prestațiile palide, terminând „alb”, 0-0, acasă, cu Petrolul, neînvinsă de 6 etape și echipă de play-off la încheierea turului, cu antrenorul Florin Pârvu pe bancă.

…Pentru ca bătălia Universităților din Craiova, care nu mai au nimic în comun cu spiritul universitar al Științei, să se încheie 1-1. După ce echipa familiei Mititelu, jignită grobian, nesimțit, jegos, de nepermis de niște bezmetici scurse din canalele de deversare a dejecțiilor umane care au „promovat” scrisul din puțul gândirii lor animalice pe stadionul-bijuterie din Bănie, a egalat spre final și a fost mai aproape de victorie apoi, chiar în inferioritate numerică.

ADVERTISEMENT

„Mititeii” au jucat mai legat, mai coerent, mai… fotbalistic față de „rotari”, care nu par nicicum o echipă, cu toate „talentele”, și la propriu, și la figurat. Merită urmărit acest interesant „moldovan” Vladislav Blănuță, un copil foarte talentat, ce pare a avea un mare potențial ofensiv și, în deșertul de atacanți din fotbalul nostru, trebuie valorificată orice… oază!

Editorial Cornel Dinu. „Lanterna” din Botoșani a stins Farul din Constanța. Gică Hagi, în cumpănă de inspirație

Surprinzător, FC Voluntari, după 10 etape fără victorie, a lăsat-o corijentă, chiar în campusul ei, pe U Cluj, neînvinsă de 6 etape, o revelație după reîntoarcerea lui Neluțu Sabău pe banca tehnică. „Șepcile roșii” mi-au părut cam… date pe spate, șmecherește, la modul „Nu ne pot pune probleme «miticii» ăștia de la periferia Bucureștiului…”, au luat meciul prea ușor și n-au mai avut în Nistor „ceapa” care să dea gust „ghiveciului” prestat.

ADVERTISEMENT

Apoi, la ora ceaiului englezesc servit la malul mării, am asistat siderat la un egal neașteptat între campioana și „lanterna” țării. Farul – FC Botoșani 1-1 neașteptat. Un eșec, nu un semi-eșec al Farului slab pâlpâitor al lui Gică Hagi. Nu se mai leagă jocul „copiilor”, oricât i-ar certa „părintele”.

Au plecat jucători importanți, dar mai sunt destui de valoare. Să-și fi pierdut „Regele” puterea de a-și duce „supușii” la victorie? Energia motivatoare? Inspirația, harul de antrenor? Ori pune presiune prea mare pe jucători și îi strivește cu personalitatea sa impetuoasă? Numai Gică știe ce se întâmplă și cum să reaprindă Farul.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Papeau One Man Show a dus rapid „BergodInterCity” peste Steaua FCSB

Bătălia de mari orgolii și derby-ul de clasament dintre Steaua adevărată, zisă FCSB de nevoia impusă de o justiție ruptă de realitate, și Rapid a fost o încrâncenare de calitate, palpitantă, fotbal plăcut de urmărit. Ritm, angajament, execuții reușite, mentalitate ofensivă.

De la Pipera, „stăpânul” a ordonat „slujitorilor” ritm de sirtaki, teribilul dans al lui Anthony Quinn în teribilul „Zorba Grecul”, de pe banca tehnică italianul Cristiano Bergodi a orchestrat tarantela rapidistă.

A fost record stagional, 40.563 de spectatori numărați bob cu bob, pe „Arena Națională”, ornată, ca de obicei, de nelipsitele petarde și artificii, chilipiruri ale unor handicapați care se joacă, la propriu și la figurat, cu focul.

„BergodInterCity” a început dezinhibat de presiunea partidei, în forță și a avut o „Grant” primă repriză, încununată de un scor „periculos”, 2-0 la pauză. Mai întâi, după o pasă a lui Borja Valle, Papeau One Man Show a intrat ca panzerele germane în linia Maginot de apărare stelistă, în care mult lăudatul Ngezana a alunecat grațios pe covorul verde, iar marea speranță Pantea a făcut doar filaj în… pantă.

Apoi a concretizat cornerul aceluiași Borja Valle, cu un vole curat, sub bară, fundașul (!) Paul Iacob, „uitat” liber în centrul careului de Ngezana și Dawa, plecați repezit să-l păzească amândoi pe Săpunaru.

Editorial Cornel Dinu. Rapid a avut atuul unui antrenor serios, superior la toate capitolele „stăpânului-antrenor” din Pipera

Aceeași încleștare de admirat și după pauză, cu Dawa răscumpărând din greșeli cu un gol marcat cu capul dintr-un corner al lui Radunovic, dintre doi fundași „gură-cască” ai Rapidului, Albu și Iacob.

Tensiunea a crescut, Steaua FCSB era „gazdă” și CFR Cluj trăgea de fotoliul de lider la acest scor, urmând să joace la Sibiu a doua zi. Dar degeaba a schimbat Gigi Becali și a trimis în luptă speranța prea timpuriu ofilită Octavian Popescu și pe expiratul Dorin Rotariu, „executat” public după meci de „stăpân”. Nici măcar la impresia artistică n-au „marcat”…

…Mai lipsea fundașul de sticlă Vlad Chiricheș, a cărui achiziție zău că nu o înțeleg, deși conducerea de partid și de stat de la Palat îl vede soluție alături de Ngezana, întru sacrificarea lui Dawa.

Simplificând, Rapid a fost mai echipă decât Steaua FCSB, care are mari probleme în lot dacă „vedeta” Coman își permite să-i spună „tătucului” Becali, la reproșul acestuia că driblează prea mult, nefiind nici pe departe vreun Messi, că n-are alte soluții, n-are cu cine să joace! Ați auzit Olaru, Băluță, Șut, Compagno, Tavi Popescu, Radunovic și ceilalți nimenea din lot? Dar cine să „lege” vestiarul din Berceni dacă acolo nu e un „jupân” care să pună ordine în echipă?

Cu această victorie meritată, Rapid a topit semnificativ distanța de Steaua FCSB și chiar e în lupta pentru titlu. De ce? Pentru că… poate! Are atuul băncii tehnice, Bergodi e antrenor, așa cum și CFR părea că-l are pe Mandorlini, spre deosebire de marioneta gigea (de la Gigi) Ilie Haralambie.

Editorial Cornel Dinu. Dinamo a condus dansul cu „Bătrâna Doamnă” UTA doar în prima repriză

Luni pe seară, la Oradea, pe o nocturnă de bar de noapte, Dinamo a întâlnit o adevărată selecționată ONU, așa cum a făcut Mircea Rednic peste tot pe unde a antrenat prin țară, după ce a câștigat ultimul titlu pentru „câini”, în 2007. N-a mai fost duelul de altădată dintre „Bătrâna Doamnă” UTA și „câinii roșii veninoșii” de la Dinamo de acum ceva zeci de ani, când cele două echipe de mare tradiție erau obișnuite să se bată la titlu, locul 2 fiind un insucces.

Prima repriză mi s-a părut că Ovidiu Burcă a găsit, după un tur de campionat, tactica potrivită la ce jucători (n)are. Un 5-4-1, închizându-se bine, fără a-și mai lăbărța „blocul” pe teren, pasând artistic și judicios, doar cu „copacul” Abdallah (nicio tangență n-are neavenitul ăsta cu fotbalul) degeaba în terenul advers, dar cu Ghezali și Politic venind surprinzător de bine din benzi. Și UTA a intrat în eclipsă de inspirație combinativă.

Politic a deschis scorul repede (minutul 8) din unghiul preferat, după un dribling „bicicletă” necăpușat de Căpușă și Dinamo părea că respiră prin alte două ocazii, Ghezali și, mai ales, Costin. Și când nu dai tu gol, dă adversarul: în minutul 41 Căpușă a vrut să centreze, Bena a deviat cu ghinion mingea la Micovschi, care l-a „executat” din cădere pe un Golubovic ieșit cu întârziere.

Editorial Cornel Dinu. Cascadorii râsului Ghezali și Grigoria au oferit ratarea turului de campionat. Numai „câinii” nu au râs…

Lentoare de pase previzibile în doua repriză, cam în ritmul „fetelor de la Căpâlna”, cu mersu’ legănatu’… La care s-au „remarcat” străinezii dubioși din ambele echipe. S-au făcut schimbări, cam „tanda pe manda”, fără niciun plus, și tandemul de cascadorii râsului Ghezali – Gregorio au oferit faza meciului în minutul 79, când au ratat halucinant, cu poarta goală, dovedind de ce Dinamo este candidată certă la retrogradare.

Și când nimeni nu se mai aștepta, în minutul 89, un henț clar numai pentru VAR al pândarului Homawoo în careul propriu a oferit „Bătrânei Doamne” UTA un penalty transformat în victorie de Marcelo Freitas.

Dinamo respiră din ce în ce mai greu, aerul salvării se rărește etapă cu etapă, dar înțeleapta conducere vorbește frumos de viitor, „Suntem în proiecția financiară pe care am plănuit-o”, spune cu suficiență semidoctă Andrei Nicolescu. Dar jocul? Rezultatele? În ce proiecție sunt? Mai vorbea alde Burcă de lipsa de respect a arbitrilor pentru Dinamo. pentru care Dinamo? Umbra de Dinamo care a ajuns această mare echipă altădată sub înțeleapta lor conducere?! De unde respect pentru nimic?!

Doar plugul lui Scipio Africanul, care a arat Cartagina, ar mai aduce o boare de speranță, trecând mai întâi prin biroul marelui șef amintit, lipsit de fotbalul copilăriei se vede, pe care și-l dorește dincolo de orice bun simț acum. Ar clarifica, poate, și cine pune așternutul viitorului la Dinamo: Nicolescu, Voicu, Burcă, Glăvan, Gătăianțu, că doar nu… Sorin Colceag care duce greul la antrenamente. Gura lumii slobodă adevăr grăiește în majoritatea cazurilor…

Editorial Cornel Dinu. Revelația Hermannstadt a lui Măldărășanu a tras pe linie moartă „mărfarul” CFR condus de Mandorlini

În ultimul meci al ultimei etape a turului, la Sibiu a venit CFR Cluj. „Frânarii” din Gruia, cu Mandorlini „fochist-șef”, pierduseră doar două meciuri: 0-1 cu Steaua FCSB și 1-3 cu Rapid, ambele la București. În rest etalând un fotbal generos pe construcție și finalizare, mult diferit decât cel din anii „de glorie” din vizuina „Bursucului” Dan Petrescu.

Hermannstadt este revelația de până acum a SuperLigii. A pierdut tot două jocuri, 0-1 cu Farul pe teren propriu și cu Universitatea Craiova în Bănie. Meritul incontestabil al lui Marius Măldărășanu. Antrenor relativ tânăr, 48 de ani, de luat în seamă, ca și Florin Pârvu, tot 48 de ani, de la Petrolul.

Tehnicieni care au creat o ordine de joc eficientă, solidă, vizibil lucrată în antrenamente și, poate cel mai important, potrivită, mulată pe calitățile și defectele jucătorilor pe care îi au la echipele lor pentru a folosi la maxim potențialul acestora.

Editorial Cornel Dinu. Disciplină tactică strictă și dispoziție la efort vs lipsă de inspirație și rigiditate

Așadar, o mai spun odată, dacă ar fi luat măcar un punct, CFR Cluj ar fi trecut peste Steaua FCSB și ar fi terminat turul campionatului pe primul loc. N-a reușit, n-a avut inspirație, nu i-a venit inspirație de pe bancă, de la un Mandorlini rigid și parcă depășit de meci, fără soluții, a jucat crispat și a pierdut, învinsă de șutul perfect la vinclu al harnicului Neguț pe un contraatac sibian.

Hermannstadt a fost, ca de obicei, o echipă disciplinată, așezată judicios, cu trasee lucrate, cu o tactică bine însușită, dispusă la efort și care aleargă ca la maraton. Cu joc plăcut, în care mobilitatea de bloc defensiv a oprit dorința de victorie și toate încercările de a marca ale oaspeților din Gruia Clujului.

Blocându-se foarte bine defensiv, ambele combatante n-au avut multe situații de a înscrie, cu un plus pentru CFR, hai să zic un 4-3 la general, dar Neguț, cum spuneam, le-a păstrat pe toate la Sibiu.

Cert este că Hermannstadt este revelația, deocamdată, o mai scriu odată, a primei jumătăți de campionat. „Măcar de-ar ţine”, vorba mamei lui Napoleon, Maria Letizia Ramolino, zisă şi „Madame Mère”, după fiecare bătălie câştigată de fiu… „Pourvu que ça dure”

Și, parafrazând, câtă dreptatea avea, nu vedeți că până și religia ce ne-a fost dată ca să fim buni se clatină în acest prezent sălbatic, mizerabil, violent, pierdut din civilizație și din ce în ce mai lipsit de normalitate?

ADVERTISEMENT